Variability of selected grain nutritional parameters in wheat genetic resources
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004810" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004810 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Variabilita vybraných nutričních parametrů zrna u genetických zdrojů pšenice
Original language description
V této studii bylo hodnoceno chemické složení souboru 86 odrůd pšenic z kolekcí Genové banky Praha pomocí blízké infračervené spektrometrie. Byly aplikovány kalibrační modely s vysokou kalibrační spolehlivostí (R ? 0,90) a predikovány následující parametry: hrubé bílkoviny, škrob, mokrý lepek, tvrdost zrna, albumino-globulinová frakce, lutein, celkové a vodorozpustné arabinoxylany. V kolekci byly identifikovány 3 významně odlišné skupiny pšenic: pšenice špaldy s vysokým obsahem bílkovinných složek a luteinu, skupina pšenice seté s vysokým obsahem škrobu a neškrobových polysacharidů a pšenice tvrdá s extrémně vysokou tvrdostí zrna.
Czech name
Variabilita vybraných nutričních parametrů zrna u genetických zdrojů pšenice
Czech description
V této studii bylo hodnoceno chemické složení souboru 86 odrůd pšenic z kolekcí Genové banky Praha pomocí blízké infračervené spektrometrie. Byly aplikovány kalibrační modely s vysokou kalibrační spolehlivostí (R ? 0,90) a predikovány následující parametry: hrubé bílkoviny, škrob, mokrý lepek, tvrdost zrna, albumino-globulinová frakce, lutein, celkové a vodorozpustné arabinoxylany. V kolekci byly identifikovány 3 významně odlišné skupiny pšenic: pšenice špaldy s vysokým obsahem bílkovinných složek a luteinu, skupina pšenice seté s vysokým obsahem škrobu a neškrobových polysacharidů a pšenice tvrdá s extrémně vysokou tvrdostí zrna.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Identification of wheat grain key nutrition parameters, development of new quality donors and feedstuff improvements for effective fattening of monogasters</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
66
Issue of the periodical within the volume
12 vědecká příloha
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
413-417
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—