Three-stage control of causal agent of bacterial ring rot, part of biotechnological process of healthy potato seedlings
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004952" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004952 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Třístupňový proces kontroly původce bakteriální kroužkovitosti - součást biotechnologických postupů při produkci zdravé sadby
Original language description
Do procesu produkce šlechtitelského a základního rozmnožovacího materiálu bramboru byla nově zařazena preventivní vícestupňová kontrola zdrojových materiálů na přítomnost bakteriální kroužkovitosti bramboru vyvolávané karanténní bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms). Třístupňový systém kontroly umožňuje přerušit řetězec vertikálního šíření choroby ve výchozích materiálech bramboru prostřednictvím bezpříznakových hlíz s podprahovou koncentrací Cms. K ověření systému byly využity české šlechtitelské materiály. V letech 2013 ¬- 2014 se jednalo o 20 odrůd a perspektivních novošlechtění, od kterých bylo v závěrečném testování prověřeno v in vitro celkem 161 klonů. V letech 2015 - 2017 bylo v rámci 33 odrůd a kříženců z vyšších stupňů novošlechtění prověřeno 179 in vitro klonů. V prvním stupni kontroly byla u každého materiálu provedena vizuální kontrola cévních svazků matečných hlíz. Pozitivní hlízy s výrazně diskolorovanými cévními svazky byly vyloučeny. V druhém stupni byla jedna polovina vyhodnocené matečné hlízy vypěstována v karanténním skleníku, v optimálních podmínkách pro rozvoj choroby a druhá polovina byla vypěstována v síťovníku za přirozených klimatických podmínek. Přítomnost Cms v rostlinách a dceřiných hlízách byla otestována determinačními metodami DAS ELISA a real-time PCR. Cms pozitivní rostliny a dceřiné hlízy byly zlikvidovány. Celkem 1-3 hlízy z negativních trsů byly využity pro převod do tkáňové kultury. Ve třetím stupni kontroly byla přítomnost Cms v in vitro rostlinách jednotlivých klonů determinována stejným postupem a stejnými metodami jako ve druhém stupni.
Czech name
Třístupňový proces kontroly původce bakteriální kroužkovitosti - součást biotechnologických postupů při produkci zdravé sadby
Czech description
Do procesu produkce šlechtitelského a základního rozmnožovacího materiálu bramboru byla nově zařazena preventivní vícestupňová kontrola zdrojových materiálů na přítomnost bakteriální kroužkovitosti bramboru vyvolávané karanténní bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms). Třístupňový systém kontroly umožňuje přerušit řetězec vertikálního šíření choroby ve výchozích materiálech bramboru prostřednictvím bezpříznakových hlíz s podprahovou koncentrací Cms. K ověření systému byly využity české šlechtitelské materiály. V letech 2013 ¬- 2014 se jednalo o 20 odrůd a perspektivních novošlechtění, od kterých bylo v závěrečném testování prověřeno v in vitro celkem 161 klonů. V letech 2015 - 2017 bylo v rámci 33 odrůd a kříženců z vyšších stupňů novošlechtění prověřeno 179 in vitro klonů. V prvním stupni kontroly byla u každého materiálu provedena vizuální kontrola cévních svazků matečných hlíz. Pozitivní hlízy s výrazně diskolorovanými cévními svazky byly vyloučeny. V druhém stupni byla jedna polovina vyhodnocené matečné hlízy vypěstována v karanténním skleníku, v optimálních podmínkách pro rozvoj choroby a druhá polovina byla vypěstována v síťovníku za přirozených klimatických podmínek. Přítomnost Cms v rostlinách a dceřiných hlízách byla otestována determinačními metodami DAS ELISA a real-time PCR. Cms pozitivní rostliny a dceřiné hlízy byly zlikvidovány. Celkem 1-3 hlízy z negativních trsů byly využity pro převod do tkáňové kultury. Ve třetím stupni kontroly byla přítomnost Cms v in vitro rostlinách jednotlivých klonů determinována stejným postupem a stejnými metodami jako ve druhém stupni.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Reducing the risk of the occurrence of the causal agent of bacterial ring rot of potato in the breeding and propagation material.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů