All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of different soil tillage technologies on the content of organic carbon end emmisions of CO2 in soils

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004959" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004959 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv různých technologií zpracování půdy na obsah Corg v půdě a emise CO2

  • Original language description

    V příspěvku je diskutován vliv různých technologií zpracování půdy na obsah organického uhlíku (Corg) v půdě a na emise CO2 z půdy. Omezení zpracování půdy má pozitivní vliv na biologické vlastnosti půdy, zejména obsah organické hmoty, mikrobiální vlastnosti a v neposlední řadě je pozorováno i snížení emisí CO2 z půdy. Ve VÚRV, v.v.i. byl založen dlouhodobý pokus s různými technologiemi zpracování půdy (orba, minimalizace, bez zpracování) v roce 1995. Výsledky obsahu Corg a objemové hmotnosti jsou popsány za období 2001-2017. V porovnání s konvenčním zpracováním půdy (orba) byl pozorován nárůst obsahu Corg v povrchové vrstvě 0-10 cm u půd, kde jsou uplatňovány minimalizační technologie a technologie bez zpracování. Dochází však ke snížení obsahu organického uhlíku v hlubších vrstvách půdního profilu. Celkově je mezi lety 2001 a 2017 patrný mírný nárůst obsahu Corg v celém profilu 0-30 cm. Současně je popsán i vliv technologií zpracování půdy na emise CO2 z půdy, kde zvláště v letním období dochází po brzké orbě před setím řepky ozimé k významnému nárůstu emisí CO2 v porovnání s technologiemi s minimálním zpracováním půdy, případně i u půdy bez zpracování. Omezení zpracování půdy vede ke zvýšení obsahu organického uhlíku v půdě, a to zvláště ve vrchní vrstvě půdního profilu. Současně je patrná výrazná stratifikace jak fyzikálních, tak biologických vlastností půdy. Letní orba k řepce vede ke zvýšení emisí CO2, zatímco minimální technologie zpracování půdy a půda bez zpracování emise CO2 snižují.

  • Czech name

    Vliv různých technologií zpracování půdy na obsah Corg v půdě a emise CO2

  • Czech description

    V příspěvku je diskutován vliv různých technologií zpracování půdy na obsah organického uhlíku (Corg) v půdě a na emise CO2 z půdy. Omezení zpracování půdy má pozitivní vliv na biologické vlastnosti půdy, zejména obsah organické hmoty, mikrobiální vlastnosti a v neposlední řadě je pozorováno i snížení emisí CO2 z půdy. Ve VÚRV, v.v.i. byl založen dlouhodobý pokus s různými technologiemi zpracování půdy (orba, minimalizace, bez zpracování) v roce 1995. Výsledky obsahu Corg a objemové hmotnosti jsou popsány za období 2001-2017. V porovnání s konvenčním zpracováním půdy (orba) byl pozorován nárůst obsahu Corg v povrchové vrstvě 0-10 cm u půd, kde jsou uplatňovány minimalizační technologie a technologie bez zpracování. Dochází však ke snížení obsahu organického uhlíku v hlubších vrstvách půdního profilu. Celkově je mezi lety 2001 a 2017 patrný mírný nárůst obsahu Corg v celém profilu 0-30 cm. Současně je popsán i vliv technologií zpracování půdy na emise CO2 z půdy, kde zvláště v letním období dochází po brzké orbě před setím řepky ozimé k významnému nárůstu emisí CO2 v porovnání s technologiemi s minimálním zpracováním půdy, případně i u půdy bez zpracování. Omezení zpracování půdy vede ke zvýšení obsahu organického uhlíku v půdě, a to zvláště ve vrchní vrstvě půdního profilu. Současně je patrná výrazná stratifikace jak fyzikálních, tak biologických vlastností půdy. Letní orba k řepce vede ke zvýšení emisí CO2, zatímco minimální technologie zpracování půdy a půda bez zpracování emise CO2 snižují.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40101 - Agriculture

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů