Effect of different soil tillage technologies on the content of organic carbon end emmisions of CO2 in soils
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004959" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004959 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv různých technologií zpracování půdy na obsah Corg v půdě a emise CO2
Original language description
V příspěvku je diskutován vliv různých technologií zpracování půdy na obsah organického uhlíku (Corg) v půdě a na emise CO2 z půdy. Omezení zpracování půdy má pozitivní vliv na biologické vlastnosti půdy, zejména obsah organické hmoty, mikrobiální vlastnosti a v neposlední řadě je pozorováno i snížení emisí CO2 z půdy. Ve VÚRV, v.v.i. byl založen dlouhodobý pokus s různými technologiemi zpracování půdy (orba, minimalizace, bez zpracování) v roce 1995. Výsledky obsahu Corg a objemové hmotnosti jsou popsány za období 2001-2017. V porovnání s konvenčním zpracováním půdy (orba) byl pozorován nárůst obsahu Corg v povrchové vrstvě 0-10 cm u půd, kde jsou uplatňovány minimalizační technologie a technologie bez zpracování. Dochází však ke snížení obsahu organického uhlíku v hlubších vrstvách půdního profilu. Celkově je mezi lety 2001 a 2017 patrný mírný nárůst obsahu Corg v celém profilu 0-30 cm. Současně je popsán i vliv technologií zpracování půdy na emise CO2 z půdy, kde zvláště v letním období dochází po brzké orbě před setím řepky ozimé k významnému nárůstu emisí CO2 v porovnání s technologiemi s minimálním zpracováním půdy, případně i u půdy bez zpracování. Omezení zpracování půdy vede ke zvýšení obsahu organického uhlíku v půdě, a to zvláště ve vrchní vrstvě půdního profilu. Současně je patrná výrazná stratifikace jak fyzikálních, tak biologických vlastností půdy. Letní orba k řepce vede ke zvýšení emisí CO2, zatímco minimální technologie zpracování půdy a půda bez zpracování emise CO2 snižují.
Czech name
Vliv různých technologií zpracování půdy na obsah Corg v půdě a emise CO2
Czech description
V příspěvku je diskutován vliv různých technologií zpracování půdy na obsah organického uhlíku (Corg) v půdě a na emise CO2 z půdy. Omezení zpracování půdy má pozitivní vliv na biologické vlastnosti půdy, zejména obsah organické hmoty, mikrobiální vlastnosti a v neposlední řadě je pozorováno i snížení emisí CO2 z půdy. Ve VÚRV, v.v.i. byl založen dlouhodobý pokus s různými technologiemi zpracování půdy (orba, minimalizace, bez zpracování) v roce 1995. Výsledky obsahu Corg a objemové hmotnosti jsou popsány za období 2001-2017. V porovnání s konvenčním zpracováním půdy (orba) byl pozorován nárůst obsahu Corg v povrchové vrstvě 0-10 cm u půd, kde jsou uplatňovány minimalizační technologie a technologie bez zpracování. Dochází však ke snížení obsahu organického uhlíku v hlubších vrstvách půdního profilu. Celkově je mezi lety 2001 a 2017 patrný mírný nárůst obsahu Corg v celém profilu 0-30 cm. Současně je popsán i vliv technologií zpracování půdy na emise CO2 z půdy, kde zvláště v letním období dochází po brzké orbě před setím řepky ozimé k významnému nárůstu emisí CO2 v porovnání s technologiemi s minimálním zpracováním půdy, případně i u půdy bez zpracování. Omezení zpracování půdy vede ke zvýšení obsahu organického uhlíku v půdě, a to zvláště ve vrchní vrstvě půdního profilu. Současně je patrná výrazná stratifikace jak fyzikálních, tak biologických vlastností půdy. Letní orba k řepce vede ke zvýšení emisí CO2, zatímco minimální technologie zpracování půdy a půda bez zpracování emise CO2 snižují.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40101 - Agriculture
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů