Oats as an alternative to Triticeae cereals for celiacs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005367" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005367 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/39-42.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/39-42.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Oves jako alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae pro celiaky
Original language description
Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Pro bezpečnost ovsa z hlediska celiakie je tedy nutný výzkum alelické variability aveninů a jejich hydrolyzovaných peptidů z hlediska jejich celiakální reaktivity. Pro přípravu „gluten-free“ produktů z ovsa je nutná kontrola jeho původu (genotypů) a celiakální reaktivity. Alternativním přístupem je pak možnost snížení obsahu glutenových peptidů pomocí technologických postupů spočívajících v hydrolýze glutenových peptidů pomocí bakteriálních nebo houbových inokulátů. Obilnářské listy 27, 2019 (2): 39-40.
Czech name
Oves jako alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae pro celiaky
Czech description
Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Pro bezpečnost ovsa z hlediska celiakie je tedy nutný výzkum alelické variability aveninů a jejich hydrolyzovaných peptidů z hlediska jejich celiakální reaktivity. Pro přípravu „gluten-free“ produktů z ovsa je nutná kontrola jeho původu (genotypů) a celiakální reaktivity. Alternativním přístupem je pak možnost snížení obsahu glutenových peptidů pomocí technologických postupů spočívajících v hydrolýze glutenových peptidů pomocí bakteriálních nebo houbových inokulátů. Obilnářské listy 27, 2019 (2): 39-40.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10608 - Biochemistry and molecular biology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1810102" target="_blank" >QK1810102: Development of oat genotypes with low coeliac reactivity and high nutritional quality</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů