All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Oats as an alternative to Triticeae cereals for celiacs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005367" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005367 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/39-42.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/39-42.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Oves jako alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae pro celiaky

  • Original language description

    Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Pro bezpečnost ovsa z hlediska celiakie je tedy nutný výzkum alelické variability aveninů a jejich hydrolyzovaných peptidů z hlediska jejich celiakální reaktivity. Pro přípravu „gluten-free“ produktů z ovsa je nutná kontrola jeho původu (genotypů) a celiakální reaktivity. Alternativním přístupem je pak možnost snížení obsahu glutenových peptidů pomocí technologických postupů spočívajících v hydrolýze glutenových peptidů pomocí bakteriálních nebo houbových inokulátů. Obilnářské listy 27, 2019 (2): 39-40.

  • Czech name

    Oves jako alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae pro celiaky

  • Czech description

    Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Pro bezpečnost ovsa z hlediska celiakie je tedy nutný výzkum alelické variability aveninů a jejich hydrolyzovaných peptidů z hlediska jejich celiakální reaktivity. Pro přípravu „gluten-free“ produktů z ovsa je nutná kontrola jeho původu (genotypů) a celiakální reaktivity. Alternativním přístupem je pak možnost snížení obsahu glutenových peptidů pomocí technologických postupů spočívajících v hydrolýze glutenových peptidů pomocí bakteriálních nebo houbových inokulátů. Obilnářské listy 27, 2019 (2): 39-40.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810102" target="_blank" >QK1810102: Development of oat genotypes with low coeliac reactivity and high nutritional quality</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů