All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assessment of imunoreactivity in selected oats cultivars with respect to their potential usage for celiacs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005503" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005503 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení imunoreaktivity vybraných odrůd ovsa ve vztahu k jejich potenciálnímu využití pro celiaky

  • Original language description

    Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik aveninových peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Cílem našeho příspěvku bylo hodnocení relativní akumulace imunoreaktivních aveninů ve vybraných kultivarech ovsa pomocí imunoblotu a protilátek A1 a G12. Výsledky denzitometrické analýzy imunoblotů ukázaly významné kvantitativní rozdíly v relativní akumulaci imunoreaktivních aveninů mezi studovanými kultivary. Kultivary ovsa s relativně nejnižším obsahem imunoreaktivních aveninů Poncho a Ranch představují perspektivní materiál z hlediska bezpečnosti pro celiaky.

  • Czech name

    Hodnocení imunoreaktivity vybraných odrůd ovsa ve vztahu k jejich potenciálnímu využití pro celiaky

  • Czech description

    Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik aveninových peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Cílem našeho příspěvku bylo hodnocení relativní akumulace imunoreaktivních aveninů ve vybraných kultivarech ovsa pomocí imunoblotu a protilátek A1 a G12. Výsledky denzitometrické analýzy imunoblotů ukázaly významné kvantitativní rozdíly v relativní akumulaci imunoreaktivních aveninů mezi studovanými kultivary. Kultivary ovsa s relativně nejnižším obsahem imunoreaktivních aveninů Poncho a Ranch představují perspektivní materiál z hlediska bezpečnosti pro celiaky.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10611 - Plant sciences, botany

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1810102" target="_blank" >QK1810102: Development of oat genotypes with low coeliac reactivity and high nutritional quality</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    67

  • Issue of the periodical within the volume

    12 vědecká příloha

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    441-447

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database