Quantitative proteomic analysis of differently tolerant wheat varieties under drought conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005657" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005657 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Kvantitativní proteomická analýza různě tolerantních pšenic vystavených suchu
Original language description
Abiotický stres, zejména sucho je jeden z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících výnos a kvalitu obilovin. Pro důkladné pochopení mechanismu reakce rostlin na sucho byla provedena kvantitativní studie proteomu pšenice po vystavení suchu, konkrétně komparativní analýza dvou různě tolerantních odrůd pšenice ozimé (senzitivní Tobak, tolerantní Baletka), která byla zaměřena na totální proteom odnožovacích uzlů a listů. Pomocí dvourozměrné diferenční gelové elektroforézy (2D-DIGE) a následné identifikaci proteinových spotů vykazujících kvalitativní a kvantitativní rozdíly mezi stresovanými a kontrolními rostlinami, či stresovanými odrůdami navzájem, bylo dokázáno, že toleranci pšenice pozitivně ovlivňuje nejen zvýšená, popř. rychlejší syntéza ochranných proteinů (např. dehydrinů), ale zejména celková regulace rostlinné odpovědi pomocí zvýšené syntézy specifických proteinů rostlinného metabolismu. In: Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2019 : Sborník recenzovaných vědeckých prací. Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. pp. 5-7. ISBN 978-80-213-2949-2
Czech name
Kvantitativní proteomická analýza různě tolerantních pšenic vystavených suchu
Czech description
Abiotický stres, zejména sucho je jeden z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících výnos a kvalitu obilovin. Pro důkladné pochopení mechanismu reakce rostlin na sucho byla provedena kvantitativní studie proteomu pšenice po vystavení suchu, konkrétně komparativní analýza dvou různě tolerantních odrůd pšenice ozimé (senzitivní Tobak, tolerantní Baletka), která byla zaměřena na totální proteom odnožovacích uzlů a listů. Pomocí dvourozměrné diferenční gelové elektroforézy (2D-DIGE) a následné identifikaci proteinových spotů vykazujících kvalitativní a kvantitativní rozdíly mezi stresovanými a kontrolními rostlinami, či stresovanými odrůdami navzájem, bylo dokázáno, že toleranci pšenice pozitivně ovlivňuje nejen zvýšená, popř. rychlejší syntéza ochranných proteinů (např. dehydrinů), ale zejména celková regulace rostlinné odpovědi pomocí zvýšené syntézy specifických proteinů rostlinného metabolismu. In: Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2019 : Sborník recenzovaných vědeckých prací. Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. pp. 5-7. ISBN 978-80-213-2949-2
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10611 - Plant sciences, botany
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1710302" target="_blank" >QK1710302: Improvement of common wheat tolerance to drought, frost, Phytophthora infestans and Fusarium head blight using genomics and proteomics approaches</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů