All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quantitative proteomic analysis of differently tolerant wheat varieties under drought conditions

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005657" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005657 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Kvantitativní proteomická analýza různě tolerantních pšenic vystavených suchu

  • Original language description

    Abiotický stres, zejména sucho je jeden z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících výnos a kvalitu obilovin. Pro důkladné pochopení mechanismu reakce rostlin na sucho byla provedena kvantitativní studie proteomu pšenice po vystavení suchu, konkrétně komparativní analýza dvou různě tolerantních odrůd pšenice ozimé (senzitivní Tobak, tolerantní Baletka), která byla zaměřena na totální proteom odnožovacích uzlů a listů. Pomocí dvourozměrné diferenční gelové elektroforézy (2D-DIGE) a následné identifikaci proteinových spotů vykazujících kvalitativní a kvantitativní rozdíly mezi stresovanými a kontrolními rostlinami, či stresovanými odrůdami navzájem, bylo dokázáno, že toleranci pšenice pozitivně ovlivňuje nejen zvýšená, popř. rychlejší syntéza ochranných proteinů (např. dehydrinů), ale zejména celková regulace rostlinné odpovědi pomocí zvýšené syntézy specifických proteinů rostlinného metabolismu. In: Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2019 : Sborník recenzovaných vědeckých prací. Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. pp. 5-7. ISBN 978-80-213-2949-2

  • Czech name

    Kvantitativní proteomická analýza různě tolerantních pšenic vystavených suchu

  • Czech description

    Abiotický stres, zejména sucho je jeden z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících výnos a kvalitu obilovin. Pro důkladné pochopení mechanismu reakce rostlin na sucho byla provedena kvantitativní studie proteomu pšenice po vystavení suchu, konkrétně komparativní analýza dvou různě tolerantních odrůd pšenice ozimé (senzitivní Tobak, tolerantní Baletka), která byla zaměřena na totální proteom odnožovacích uzlů a listů. Pomocí dvourozměrné diferenční gelové elektroforézy (2D-DIGE) a následné identifikaci proteinových spotů vykazujících kvalitativní a kvantitativní rozdíly mezi stresovanými a kontrolními rostlinami, či stresovanými odrůdami navzájem, bylo dokázáno, že toleranci pšenice pozitivně ovlivňuje nejen zvýšená, popř. rychlejší syntéza ochranných proteinů (např. dehydrinů), ale zejména celková regulace rostlinné odpovědi pomocí zvýšené syntézy specifických proteinů rostlinného metabolismu. In: Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2019 : Sborník recenzovaných vědeckých prací. Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. pp. 5-7. ISBN 978-80-213-2949-2

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10611 - Plant sciences, botany

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1710302" target="_blank" >QK1710302: Improvement of common wheat tolerance to drought, frost, Phytophthora infestans and Fusarium head blight using genomics and proteomics approaches</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů