All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Assessment of drought tolerance in bread wheat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005769" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005769 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

  • Original language description

    Příspěvek shrnuje základní pojmy a problematiku z oblasti stresové odezvy na sucho u pšenice seté a ječmene setého. Jsou stručně popsány různé definice sucha se zaměřením na fyziologické a agronomické sucho na úrovni vodního režimu rostlin a jejich výnosových charakteristik. Je zmíněna komplexnost znaků podmiňujících suchovzdornost obilnin a závislost výběru vhodných znaků na podmínkách prostředí (intenzitě sucha a jeho načasování v průběhu vegetační sezóny) a na použité pěstební technologii. Stručně jsou charakterizovány různé strategie podmiňující odezvu rostliny na sucho (konzervativní versus strategie). Je zdůrazněn význam sledování charakteristik spojených se stavem rostliny oproti pouhému popisu prostředí (kultivační podmínky experimentu), protože se stav buněčného prostředí rostliny za stejných vnějších podmínek může velmi lišit. Krátce jsou představeny „omiky“, především proteomika a metabolomika, jako nové komplexní přístupy ke studiu odezvy rostlinného proteomu a metabolomu na sucho, umožňující detailní pohled na mechanismy podmiňující rozdíly v odezvě různě odolných genotypů či různých intenzit sucha. Agromanuál, 14(1): 56-58.

  • Czech name

    Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)

  • Czech description

    Příspěvek shrnuje základní pojmy a problematiku z oblasti stresové odezvy na sucho u pšenice seté a ječmene setého. Jsou stručně popsány různé definice sucha se zaměřením na fyziologické a agronomické sucho na úrovni vodního režimu rostlin a jejich výnosových charakteristik. Je zmíněna komplexnost znaků podmiňujících suchovzdornost obilnin a závislost výběru vhodných znaků na podmínkách prostředí (intenzitě sucha a jeho načasování v průběhu vegetační sezóny) a na použité pěstební technologii. Stručně jsou charakterizovány různé strategie podmiňující odezvu rostliny na sucho (konzervativní versus strategie). Je zdůrazněn význam sledování charakteristik spojených se stavem rostliny oproti pouhému popisu prostředí (kultivační podmínky experimentu), protože se stav buněčného prostředí rostliny za stejných vnějších podmínek může velmi lišit. Krátce jsou představeny „omiky“, především proteomika a metabolomika, jako nové komplexní přístupy ke studiu odezvy rostlinného proteomu a metabolomu na sucho, umožňující detailní pohled na mechanismy podmiňující rozdíly v odezvě různě odolných genotypů či různých intenzit sucha. Agromanuál, 14(1): 56-58.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    10611 - Plant sciences, botany

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2019

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů