Assessment of drought tolerance in bread wheat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005769" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005769 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)
Original language description
Příspěvek shrnuje základní pojmy a problematiku z oblasti stresové odezvy na sucho u pšenice seté a ječmene setého. Jsou stručně popsány různé definice sucha se zaměřením na fyziologické a agronomické sucho na úrovni vodního režimu rostlin a jejich výnosových charakteristik. Je zmíněna komplexnost znaků podmiňujících suchovzdornost obilnin a závislost výběru vhodných znaků na podmínkách prostředí (intenzitě sucha a jeho načasování v průběhu vegetační sezóny) a na použité pěstební technologii. Stručně jsou charakterizovány různé strategie podmiňující odezvu rostliny na sucho (konzervativní versus strategie). Je zdůrazněn význam sledování charakteristik spojených se stavem rostliny oproti pouhému popisu prostředí (kultivační podmínky experimentu), protože se stav buněčného prostředí rostliny za stejných vnějších podmínek může velmi lišit. Krátce jsou představeny „omiky“, především proteomika a metabolomika, jako nové komplexní přístupy ke studiu odezvy rostlinného proteomu a metabolomu na sucho, umožňující detailní pohled na mechanismy podmiňující rozdíly v odezvě různě odolných genotypů či různých intenzit sucha. Agromanuál, 14(1): 56-58.
Czech name
Problematika hodnocení suchovzdornosti obilnin (pšenice)
Czech description
Příspěvek shrnuje základní pojmy a problematiku z oblasti stresové odezvy na sucho u pšenice seté a ječmene setého. Jsou stručně popsány různé definice sucha se zaměřením na fyziologické a agronomické sucho na úrovni vodního režimu rostlin a jejich výnosových charakteristik. Je zmíněna komplexnost znaků podmiňujících suchovzdornost obilnin a závislost výběru vhodných znaků na podmínkách prostředí (intenzitě sucha a jeho načasování v průběhu vegetační sezóny) a na použité pěstební technologii. Stručně jsou charakterizovány různé strategie podmiňující odezvu rostliny na sucho (konzervativní versus strategie). Je zdůrazněn význam sledování charakteristik spojených se stavem rostliny oproti pouhému popisu prostředí (kultivační podmínky experimentu), protože se stav buněčného prostředí rostliny za stejných vnějších podmínek může velmi lišit. Krátce jsou představeny „omiky“, především proteomika a metabolomika, jako nové komplexní přístupy ke studiu odezvy rostlinného proteomu a metabolomu na sucho, umožňující detailní pohled na mechanismy podmiňující rozdíly v odezvě různě odolných genotypů či různých intenzit sucha. Agromanuál, 14(1): 56-58.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
10611 - Plant sciences, botany
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2019
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů