Influence of dehydration on water content and thermal properties of hops and potato pollen
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149350" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149350 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/14864347:_____/20:N0000017
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv dehydratace na obsah vody a termické vlastnosti pylu chmele a bramboru
Original language description
Tato práce byla zaměřena na hodnocení termických charakteristik pylu v souvislosti s jeho hydratací u šestnácti vzorků chmele a bramboru. Byl stanoven obsah vody a následující charakteristiky související s chováním vody v biologickém materiálu při působení ultranízkých teplot: podíl obsahu zmrzlé vody, teplota tání a teplota skelného přechodu. Bylo zjištěno, že výsledné termické vlastnosti má zásadní vliv obsah vody, a naopak vliv odrůdy i druhu rostliny nebyl významný; závislost sledovaných parametrů byla funkcí obsahu vody bez ohledu na testovaný genotyp. Bylo zjištěno, že při poklesu obsahu vody pod 0,27 g vody na g sušiny nedocházelo ke krystalizaci vody a zároveň byla vždy prokázána přítomnost skelného přechodu. Při silné dehydrataci pylu na 0,1 g vody na g sušiny došlo ke zvýšení teploty skelného přechodu až na teplotu -5 st. C, čímž došlo k významnému zvýšení bezpečné skladovací teploty pylu.
Czech name
Vliv dehydratace na obsah vody a termické vlastnosti pylu chmele a bramboru
Czech description
Tato práce byla zaměřena na hodnocení termických charakteristik pylu v souvislosti s jeho hydratací u šestnácti vzorků chmele a bramboru. Byl stanoven obsah vody a následující charakteristiky související s chováním vody v biologickém materiálu při působení ultranízkých teplot: podíl obsahu zmrzlé vody, teplota tání a teplota skelného přechodu. Bylo zjištěno, že výsledné termické vlastnosti má zásadní vliv obsah vody, a naopak vliv odrůdy i druhu rostliny nebyl významný; závislost sledovaných parametrů byla funkcí obsahu vody bez ohledu na testovaný genotyp. Bylo zjištěno, že při poklesu obsahu vody pod 0,27 g vody na g sušiny nedocházelo ke krystalizaci vody a zároveň byla vždy prokázána přítomnost skelného přechodu. Při silné dehydrataci pylu na 0,1 g vody na g sušiny došlo ke zvýšení teploty skelného přechodu až na teplotu -5 st. C, čímž došlo k významnému zvýšení bezpečné skladovací teploty pylu.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: The use of cryopreservation method to streamline breeding process of economically important agricultural crops and preservation of forest tree</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Volume of the periodical
68
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
41-48
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—