All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of dehydration on water content and thermal properties of hops and potato pollen

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149350" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149350 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/14864347:_____/20:N0000017

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv dehydratace na obsah vody a termické vlastnosti pylu chmele a bramboru

  • Original language description

    Tato práce byla zaměřena na hodnocení termických charakteristik pylu v souvislosti s jeho hydratací u šestnácti vzorků chmele a bramboru. Byl stanoven obsah vody a následující charakteristiky související s chováním vody v biologickém materiálu při působení ultranízkých teplot: podíl obsahu zmrzlé vody, teplota tání a teplota skelného přechodu. Bylo zjištěno, že výsledné termické vlastnosti má zásadní vliv obsah vody, a naopak vliv odrůdy i druhu rostliny nebyl významný; závislost sledovaných parametrů byla funkcí obsahu vody bez ohledu na testovaný genotyp. Bylo zjištěno, že při poklesu obsahu vody pod 0,27 g vody na g sušiny nedocházelo ke krystalizaci vody a zároveň byla vždy prokázána přítomnost skelného přechodu. Při silné dehydrataci pylu na 0,1 g vody na g sušiny došlo ke zvýšení teploty skelného přechodu až na teplotu -5 st. C, čímž došlo k významnému zvýšení bezpečné skladovací teploty pylu.

  • Czech name

    Vliv dehydratace na obsah vody a termické vlastnosti pylu chmele a bramboru

  • Czech description

    Tato práce byla zaměřena na hodnocení termických charakteristik pylu v souvislosti s jeho hydratací u šestnácti vzorků chmele a bramboru. Byl stanoven obsah vody a následující charakteristiky související s chováním vody v biologickém materiálu při působení ultranízkých teplot: podíl obsahu zmrzlé vody, teplota tání a teplota skelného přechodu. Bylo zjištěno, že výsledné termické vlastnosti má zásadní vliv obsah vody, a naopak vliv odrůdy i druhu rostliny nebyl významný; závislost sledovaných parametrů byla funkcí obsahu vody bez ohledu na testovaný genotyp. Bylo zjištěno, že při poklesu obsahu vody pod 0,27 g vody na g sušiny nedocházelo ke krystalizaci vody a zároveň byla vždy prokázána přítomnost skelného přechodu. Při silné dehydrataci pylu na 0,1 g vody na g sušiny došlo ke zvýšení teploty skelného přechodu až na teplotu -5 st. C, čímž došlo k významnému zvýšení bezpečné skladovací teploty pylu.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910277" target="_blank" >QK1910277: The use of cryopreservation method to streamline breeding process of economically important agricultural crops and preservation of forest tree</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    68

  • Issue of the periodical within the volume

    12

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    41-48

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database