Optimization of water content by drying for cryopreservation of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. And Endl.) H. Rob.]
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10149457" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10149457 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Optimalizace obsahu vody sušením pro kryoprezervaci jakonu /smallanthus sonchifolius (Pepp.and Endl.) H.Rob/
Original language description
Pro optimalizaci regenerace rostlin po kryoprotektivní proceduře je potřeba snížit objem vody, která je v rostlinách v přebytku a v případě tvorby ledu je letální. Je nutné, aby se splnily dvě podmínky optimalizace: odebrat co největší objem vody před zahájením kryoprezervace a zároveň s tím minimalizovat poškození vzrostných vrcholů. Pro experimenty byl použit způsob snížení objemu vody ve vzrostných vrcholech rostlin jakonu vysušením nad silikagelem. Bylo zjištěno, že objem vody při dehydrataci nad silikagelem se snižoval velmi rychle z výchozího 10,6 g H2O g sušiny-1, až po 1,5 hodině dehydratace dosáhl 0,80 g H2O g sušiny-1. Nezmrznutelné vody bylo v pletivu přibližně 1,18 g H2O g sušiny-1. Objem nezmrznutelné vody byl zjištěn pomocí diferenčního skenovacího kalorimetru extrapolací do nulového objemu krystalické vody. Při odejmutí vody vysušením pod objemem nezmrznutelné vody výrazně klesala i regenerační schopnost vzrostných vrcholů. Při poklesu z 80% na 15% regenerace po vysušení bylo v rostlinách 0,68 a 0,4 g H2O g sušiny-1 respektive. To znamená, že při odnětí 0,28 g H2O g sušiny-1 se snížila regenerační schopnost o 65 %. Tyto experimentálně získané hodnoty svědčí, že k výraznému poškození a následné nízké regeneraci rostlin vlivem vysušení dochází při relativně malé ztrátě vody po předchozí hluboké dehydrataci.
Czech name
Optimalizace obsahu vody sušením pro kryoprezervaci jakonu /smallanthus sonchifolius (Pepp.and Endl.) H.Rob/
Czech description
Pro optimalizaci regenerace rostlin po kryoprotektivní proceduře je potřeba snížit objem vody, která je v rostlinách v přebytku a v případě tvorby ledu je letální. Je nutné, aby se splnily dvě podmínky optimalizace: odebrat co největší objem vody před zahájením kryoprezervace a zároveň s tím minimalizovat poškození vzrostných vrcholů. Pro experimenty byl použit způsob snížení objemu vody ve vzrostných vrcholech rostlin jakonu vysušením nad silikagelem. Bylo zjištěno, že objem vody při dehydrataci nad silikagelem se snižoval velmi rychle z výchozího 10,6 g H2O g sušiny-1, až po 1,5 hodině dehydratace dosáhl 0,80 g H2O g sušiny-1. Nezmrznutelné vody bylo v pletivu přibližně 1,18 g H2O g sušiny-1. Objem nezmrznutelné vody byl zjištěn pomocí diferenčního skenovacího kalorimetru extrapolací do nulového objemu krystalické vody. Při odejmutí vody vysušením pod objemem nezmrznutelné vody výrazně klesala i regenerační schopnost vzrostných vrcholů. Při poklesu z 80% na 15% regenerace po vysušení bylo v rostlinách 0,68 a 0,4 g H2O g sušiny-1 respektive. To znamená, že při odnětí 0,28 g H2O g sušiny-1 se snížila regenerační schopnost o 65 %. Tyto experimentálně získané hodnoty svědčí, že k výraznému poškození a následné nízké regeneraci rostlin vlivem vysušení dochází při relativně malé ztrátě vody po předchozí hluboké dehydrataci.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910476" target="_blank" >QK1910476: Garlic yield and quality increasing by selection drought and cold resistant clones based on molecular genetic analysis</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů