Five forms of water in plants at low temperature: water vapor, amorphous, frozen, unfrozen and unfreezable water
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004725" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004725 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pět forem vod v rostlinách při nízké teplotě: vodní pára, amorfní, zmrzlá, nezmrzlá a nezmrznutelná voda
Original language description
Cílem bylo stanovení množství zmrzlé/nezmrzlé vody po různé koncentraci kryoprotektivního roztoku, vitrifikační roztok pro rostliny č. 3 (Plant Vitrification Solution No. 3) v rostlinách pomocí diferenčního skenovacího kalorimetru. Bylo zjištěno, že při nižší koncentraci a při kratší době působení vitrifikačního roztoku rostliny jsou nedostatečně dehydratovány a nepřežívají ultra nízké teploty. Dále byla pozornost zaměřena na obsah nezmrznutelné vody. Bylo zjištěno, že dormantní pupeny révy vinné mají obsah nezmrznutelné vody přibližně 0,2 g H2O g suš -1, tři kultivary třezalky tečkované měly obsah nezmrznutelné vody přibližně 1 g H2O g suš -1, zatímco u tomelu japonského a jabloně domácí nebylo možné nezmrznutelnou vodu detekovat.
Czech name
Pět forem vod v rostlinách při nízké teplotě: vodní pára, amorfní, zmrzlá, nezmrzlá a nezmrznutelná voda
Czech description
Cílem bylo stanovení množství zmrzlé/nezmrzlé vody po různé koncentraci kryoprotektivního roztoku, vitrifikační roztok pro rostliny č. 3 (Plant Vitrification Solution No. 3) v rostlinách pomocí diferenčního skenovacího kalorimetru. Bylo zjištěno, že při nižší koncentraci a při kratší době působení vitrifikačního roztoku rostliny jsou nedostatečně dehydratovány a nepřežívají ultra nízké teploty. Dále byla pozornost zaměřena na obsah nezmrznutelné vody. Bylo zjištěno, že dormantní pupeny révy vinné mají obsah nezmrznutelné vody přibližně 0,2 g H2O g suš -1, tři kultivary třezalky tečkované měly obsah nezmrznutelné vody přibližně 1 g H2O g suš -1, zatímco u tomelu japonského a jabloně domácí nebylo možné nezmrznutelnou vodu detekovat.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Development of the new biotechnological systems for maintanance and improvment of agriculture crop and forest tree biodiversitsy</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
40. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
ISBN
978-80-7560-142-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
83-86
Publisher name
Univerzita Pardubice
Place of publication
Pardubice
Event location
Kutná Hora
Event date
Jan 1, 2018
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—