Wine oil - the potential of nature hidden in the seeds of the vine
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10149572" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10149572 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vinný olej - potenciál přírody ukrytý v semenech révy vinné
Original language description
Výsledky výzkumného projektu "Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky BAT" byly získány z 30 vybraných odrůd révy vinné, které jsou pěstovány ve Výzkumné stanici vinařské v Karlštejně v rámci "Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity". Předmětem výzkumu byly matoliny, odpad z vinařské výroby po vylisování moštu, které se v dnešní době čím dál více stávají kvalitní surovinou pro získávání vinného oleje, využívaného zejména v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Vinný olej je z výživového hlediska velmi ceněn především pro vysoký obsah látek patřících do skupiny vitaminu E, tj. tokoferolů a tokotrienolů, dále pro vysoké zastoupení esenciální linolové kyseliny a polyfenolických látek. Obsah oleje v semenech révy vinné se pohyboval v rozmezí 4 - 16 % v závislosti na odrůdě. Ranější odrůdy kumulovaly statisticky průkazně nižší obsah lipidů ve srovnání s pozdějšími odrůdami. Tak například odrůda Burgundské modré rané měla ze spektra hodnocených odrůd révy nejnižší obsah vinného oleje v semenech (5 %), vyšší obsah měly odrůdy Muškát moravský a Veltlínské zelené (7 - 9%), Dornfelder, Kerner, Sylvánské zelené a Modrý Portugal 10 - 12 %, Ryzlink vlašský a Rulandské bílé 12 - 14 % a nejvyšší hodnoty vykazovaly odrůdy Ryzlink rýnský, André a Zweigeltrebe 14 - 16 %.
Czech name
Vinný olej - potenciál přírody ukrytý v semenech révy vinné
Czech description
Výsledky výzkumného projektu "Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky BAT" byly získány z 30 vybraných odrůd révy vinné, které jsou pěstovány ve Výzkumné stanici vinařské v Karlštejně v rámci "Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity". Předmětem výzkumu byly matoliny, odpad z vinařské výroby po vylisování moštu, které se v dnešní době čím dál více stávají kvalitní surovinou pro získávání vinného oleje, využívaného zejména v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Vinný olej je z výživového hlediska velmi ceněn především pro vysoký obsah látek patřících do skupiny vitaminu E, tj. tokoferolů a tokotrienolů, dále pro vysoké zastoupení esenciální linolové kyseliny a polyfenolických látek. Obsah oleje v semenech révy vinné se pohyboval v rozmezí 4 - 16 % v závislosti na odrůdě. Ranější odrůdy kumulovaly statisticky průkazně nižší obsah lipidů ve srovnání s pozdějšími odrůdami. Tak například odrůda Burgundské modré rané měla ze spektra hodnocených odrůd révy nejnižší obsah vinného oleje v semenech (5 %), vyšší obsah měly odrůdy Muškát moravský a Veltlínské zelené (7 - 9%), Dornfelder, Kerner, Sylvánské zelené a Modrý Portugal 10 - 12 %, Ryzlink vlašský a Rulandské bílé 12 - 14 % a nejvyšší hodnoty vykazovaly odrůdy Ryzlink rýnský, André a Zweigeltrebe 14 - 16 %.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40105 - Horticulture, viticulture
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů