An overview of the products and procedures used in various food operations
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174376" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174376 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Přehled používaných přípravků a postupů v různých potravinářských provozech
Original language description
V potravinářských provozech se na kontrolu škůdců mohou používat výhradně biocidní přípravky. Naopak nesmí se používat přípravky registrované jako přípravky na ochranu rostlin. Specifické použití biocidů v různých typech potravinářských provozů je upraveno platnou etiketou přípravku. Zejména místo, množství, koncentrace, dávka a frekvence aplikací biocidů. Před aplikací je důležité přečíst i tzv. bezpečnostní list přípravku. Správná aplikace a dávkování biocidních přípravků (např. postřiků) vyžaduje nejen správnou a servisně pravidelně udržovanou aplikační techniku (např. regulátor tlaku na výstřikové koncovce), ale i praktický výcvik a zkušenosti získané pod vedením školících pracovníků. Biocidy je možné aplikovat ve formě různých formulací (např. tuhé, kapalné, gelové, plynné atp.) a aplikačních metod a postupů. Např. identický přípravek a účinná látka může být různými postupy a technikami aplikována buď jako postřik nebo jemný studený aerosol (tzv. ULV). Použití horkých aerosolů (tzv. – typu FOG) může být spojeno s rizikem hoření a výbuchu (např. prašné provozy!), a tak v nesouladu z hlediska protipožárních zásad řady typů potravinářských provozů. Použití všech typů insekticidních aerosolů (horkých – FOG a studených – ULV) může být v potravinářských provozech rizikové z hlediska zasažení a kontaminace necílových povrchů. Mezi nejbezpečnější a přitom nejúčinnější formulace biocidních přípravků patří moderní generace insekticidních nástrah; zejména nástrah na synantropní šváby, mravence a dvoukřídlé. V této přednášce bude prezentován přehled jednotlivých insekticidních přípravků a jejich formulací, které mají současně platnou biocidní registraci.
Czech name
Přehled používaných přípravků a postupů v různých potravinářských provozech
Czech description
V potravinářských provozech se na kontrolu škůdců mohou používat výhradně biocidní přípravky. Naopak nesmí se používat přípravky registrované jako přípravky na ochranu rostlin. Specifické použití biocidů v různých typech potravinářských provozů je upraveno platnou etiketou přípravku. Zejména místo, množství, koncentrace, dávka a frekvence aplikací biocidů. Před aplikací je důležité přečíst i tzv. bezpečnostní list přípravku. Správná aplikace a dávkování biocidních přípravků (např. postřiků) vyžaduje nejen správnou a servisně pravidelně udržovanou aplikační techniku (např. regulátor tlaku na výstřikové koncovce), ale i praktický výcvik a zkušenosti získané pod vedením školících pracovníků. Biocidy je možné aplikovat ve formě různých formulací (např. tuhé, kapalné, gelové, plynné atp.) a aplikačních metod a postupů. Např. identický přípravek a účinná látka může být různými postupy a technikami aplikována buď jako postřik nebo jemný studený aerosol (tzv. ULV). Použití horkých aerosolů (tzv. – typu FOG) může být spojeno s rizikem hoření a výbuchu (např. prašné provozy!), a tak v nesouladu z hlediska protipožárních zásad řady typů potravinářských provozů. Použití všech typů insekticidních aerosolů (horkých – FOG a studených – ULV) může být v potravinářských provozech rizikové z hlediska zasažení a kontaminace necílových povrchů. Mezi nejbezpečnější a přitom nejúčinnější formulace biocidních přípravků patří moderní generace insekticidních nástrah; zejména nástrah na synantropní šváby, mravence a dvoukřídlé. V této přednášce bude prezentován přehled jednotlivých insekticidních přípravků a jejich formulací, které mají současně platnou biocidní registraci.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2021
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů