All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

An overview of the products and procedures used in various food operations

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10174376" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10174376 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Přehled používaných přípravků a postupů v různých potravinářských provozech

  • Original language description

    V potravinářských provozech se na kontrolu škůdců mohou používat výhradně biocidní přípravky. Naopak nesmí se používat přípravky registrované jako přípravky na ochranu rostlin. Specifické použití biocidů v různých typech potravinářských provozů je upraveno platnou etiketou přípravku. Zejména místo, množství, koncentrace, dávka a frekvence aplikací biocidů. Před aplikací je důležité přečíst i tzv. bezpečnostní list přípravku. Správná aplikace a dávkování biocidních přípravků (např. postřiků) vyžaduje nejen správnou a servisně pravidelně udržovanou aplikační techniku (např. regulátor tlaku na výstřikové koncovce), ale i praktický výcvik a zkušenosti získané pod vedením školících pracovníků. Biocidy je možné aplikovat ve formě různých formulací (např. tuhé, kapalné, gelové, plynné atp.) a aplikačních metod a postupů. Např. identický přípravek a účinná látka může být různými postupy a technikami aplikována buď jako postřik nebo jemný studený aerosol (tzv. ULV). Použití horkých aerosolů (tzv. – typu FOG) může být spojeno s rizikem hoření a výbuchu (např. prašné provozy!), a tak v nesouladu z hlediska protipožárních zásad řady typů potravinářských provozů. Použití všech typů insekticidních aerosolů (horkých – FOG a studených – ULV) může být v potravinářských provozech rizikové z hlediska zasažení a kontaminace necílových povrchů. Mezi nejbezpečnější a přitom nejúčinnější formulace biocidních přípravků patří moderní generace insekticidních nástrah; zejména nástrah na synantropní šváby, mravence a dvoukřídlé. V této přednášce bude prezentován přehled jednotlivých insekticidních přípravků a jejich formulací, které mají současně platnou biocidní registraci.

  • Czech name

    Přehled používaných přípravků a postupů v různých potravinářských provozech

  • Czech description

    V potravinářských provozech se na kontrolu škůdců mohou používat výhradně biocidní přípravky. Naopak nesmí se používat přípravky registrované jako přípravky na ochranu rostlin. Specifické použití biocidů v různých typech potravinářských provozů je upraveno platnou etiketou přípravku. Zejména místo, množství, koncentrace, dávka a frekvence aplikací biocidů. Před aplikací je důležité přečíst i tzv. bezpečnostní list přípravku. Správná aplikace a dávkování biocidních přípravků (např. postřiků) vyžaduje nejen správnou a servisně pravidelně udržovanou aplikační techniku (např. regulátor tlaku na výstřikové koncovce), ale i praktický výcvik a zkušenosti získané pod vedením školících pracovníků. Biocidy je možné aplikovat ve formě různých formulací (např. tuhé, kapalné, gelové, plynné atp.) a aplikačních metod a postupů. Např. identický přípravek a účinná látka může být různými postupy a technikami aplikována buď jako postřik nebo jemný studený aerosol (tzv. ULV). Použití horkých aerosolů (tzv. – typu FOG) může být spojeno s rizikem hoření a výbuchu (např. prašné provozy!), a tak v nesouladu z hlediska protipožárních zásad řady typů potravinářských provozů. Použití všech typů insekticidních aerosolů (horkých – FOG a studených – ULV) může být v potravinářských provozech rizikové z hlediska zasažení a kontaminace necílových povrchů. Mezi nejbezpečnější a přitom nejúčinnější formulace biocidních přípravků patří moderní generace insekticidních nástrah; zejména nástrah na synantropní šváby, mravence a dvoukřídlé. V této přednášce bude prezentován přehled jednotlivých insekticidních přípravků a jejich formulací, které mají současně platnou biocidní registraci.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2021

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů