Increasing the efficiency of fertilizing vegetables grown in graves and potatoes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F22%3A10175055" target="_blank" >RIV/00027006:_____/22:10175055 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Zvýšení efektivnosti hnojení zeleniny pěstované v hrůbcích a brambor
Original language description
V článku byly prezentovány dva způsoby lokální aplikace hnojiv pro přihnojení mrkve - lokální aplikace kapalného hnojiva (DAM) pod hrůbek a aplikace pevného hnojiva na vrchol hrůbku mezi řádky mrkve, kde byla zvolena mobilní nitrátová forma dusíku (ledek vápenatý), která byla závlahou posunuta do prokořeněného hrůbku. Mezi jednotlivými způsoby přihnojení nebyly podstatné rozdíly v dosažených výnosech kořene mrkve, i když dávka dusíku v ledku vápenatého byla kvůli jeho ceně o 44 % nižší. Rozdíly byl ve využití dusíku z hnojiv, kde se projevilo jeho různé uložení vzhledem ke kořenové zóně rostlin: nejvyšší (62%) bylo využití po aplikaci nitrátové formy na povrch hrůbku, odkud bylo závlahou a přirozenými srážkami posouváno skrz celý kořenový profil, nižší (46%) při uložení hnojiva pod prokořeněný hrůbek, nejmenší (35 %) z plošně aplikovaného LAV - standardní provozní postup. Rovněž u brambor se osvědčilo kypření hrůbků a přihnojení porostu na počátku vzcházení. V kombinaci s důlkováním povrchu hrůbků a nekolejových brázd zlepšujícímu zadržení vody, zvýšilo využití N rostlinami až na 66%, jak dokládají víceleté výsledky s hnojivy značenými izotopem 15N.
Czech name
Zvýšení efektivnosti hnojení zeleniny pěstované v hrůbcích a brambor
Czech description
V článku byly prezentovány dva způsoby lokální aplikace hnojiv pro přihnojení mrkve - lokální aplikace kapalného hnojiva (DAM) pod hrůbek a aplikace pevného hnojiva na vrchol hrůbku mezi řádky mrkve, kde byla zvolena mobilní nitrátová forma dusíku (ledek vápenatý), která byla závlahou posunuta do prokořeněného hrůbku. Mezi jednotlivými způsoby přihnojení nebyly podstatné rozdíly v dosažených výnosech kořene mrkve, i když dávka dusíku v ledku vápenatého byla kvůli jeho ceně o 44 % nižší. Rozdíly byl ve využití dusíku z hnojiv, kde se projevilo jeho různé uložení vzhledem ke kořenové zóně rostlin: nejvyšší (62%) bylo využití po aplikaci nitrátové formy na povrch hrůbku, odkud bylo závlahou a přirozenými srážkami posouváno skrz celý kořenový profil, nižší (46%) při uložení hnojiva pod prokořeněný hrůbek, nejmenší (35 %) z plošně aplikovaného LAV - standardní provozní postup. Rovněž u brambor se osvědčilo kypření hrůbků a přihnojení porostu na počátku vzcházení. V kombinaci s důlkováním povrchu hrůbků a nekolejových brázd zlepšujícímu zadržení vody, zvýšilo využití N rostlinami až na 66%, jak dokládají víceleté výsledky s hnojivy značenými izotopem 15N.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů