Soil protection technologies for growing vegetables
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176751" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176751 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Půdoochranné technologie pro pěstování zeleniny
Original language description
Inovativní postupy při přihnojování zeleniny spočívaly v kultivaci půdy pro zvýšení zadržení vody v půdě a lokální aplikaci minerálních hnojiv do blízkosti kořenů rostlin, pro zvýšení využití dusíku z hnojiv a tím omezení ztrát živin, rizika znečištění vod a v ovzduší.Náhrada hnojiva LAV ledkem vápenatým poskytla opakovaně nejvyšší výnosy bulev celeru (až o 16%), i když dávka dusíku aplikovaná při přihnojení byla snížena o 45% ve srovnání se stávajícím postupem a rovněž využití N z tohoto hnojiva bylo nejvyšší (50 - 75%). Ke zvýšení výnosu bulev celeru a využití dusíku (45-69%) ve srovnání se stávajícím postupem (38-48%) vedla i podpovrchová aplikace kapalných hnojiv (DAM, AmisaN) do kořenové zóny rostlin speciálními aplikačními dláty při plečkování. Na základě poznatků o využití dusíku z aplikovaných hnojiv byl doporučen posun termínu prvního přihnojení na dobu intenzivnějšího příjmu živin rostlinami s rozvinutějším kořenovým systémem. Snížení dávky dusíku v prvním termínu přihnojení či jeho úplné vynechání neovlivnilo negativně dosažený výnos bulev celeru při úspoře aplikovaných hnojiv. Další inovace postupu přihnojení celeru spočívala v kultivaci meziřádkového prostoru plečkováním s důlkováním pro zadržení většího množství závlahové vody v záhonech a omezení jejího stékání do kolejových řádků. Plečkování s důlkováním zároveň přispělo k likvidaci plevelů v meziřádkovém prostoru.Při přihnojení mrkve byla místo plošné povrchové aplikace, při níž většina hnojiva zůstávala v brázdách, doporučena aplikace pevných hnojiv na vrchol intenzivně prokořeněných hrůbků mezi řádky mrkve, která výrazně zvýšila využití dusíku z hnojiv (na 62-71% místo 34-45%) a omezila jeho ztráty a riziko znečištění vod vyplavenými nitráty. Efektivní byla i lokální aplikace kapalných hnojiv do kořenové zóny rostlin pod hrůbek. K omezení stékání závlahové vody nahromaděné v brázdách do níže položených míst pozemků, kde dochází k průsaku, a snížení rizika znečištění podzemních vod obsaženými hnojivy a pesticidy byla doporučena tvorba důlků a hrázek v brázdách. Tuto kultivaci lze provádět v jedné operaci s lokální aplikací hnojiv. Pro realizaci ověřovaných postupů byly vyvinuty a ověřeny originální stroje ve spolupráci se společností P&L spol. s r.o.
Czech name
Půdoochranné technologie pro pěstování zeleniny
Czech description
Inovativní postupy při přihnojování zeleniny spočívaly v kultivaci půdy pro zvýšení zadržení vody v půdě a lokální aplikaci minerálních hnojiv do blízkosti kořenů rostlin, pro zvýšení využití dusíku z hnojiv a tím omezení ztrát živin, rizika znečištění vod a v ovzduší.Náhrada hnojiva LAV ledkem vápenatým poskytla opakovaně nejvyšší výnosy bulev celeru (až o 16%), i když dávka dusíku aplikovaná při přihnojení byla snížena o 45% ve srovnání se stávajícím postupem a rovněž využití N z tohoto hnojiva bylo nejvyšší (50 - 75%). Ke zvýšení výnosu bulev celeru a využití dusíku (45-69%) ve srovnání se stávajícím postupem (38-48%) vedla i podpovrchová aplikace kapalných hnojiv (DAM, AmisaN) do kořenové zóny rostlin speciálními aplikačními dláty při plečkování. Na základě poznatků o využití dusíku z aplikovaných hnojiv byl doporučen posun termínu prvního přihnojení na dobu intenzivnějšího příjmu živin rostlinami s rozvinutějším kořenovým systémem. Snížení dávky dusíku v prvním termínu přihnojení či jeho úplné vynechání neovlivnilo negativně dosažený výnos bulev celeru při úspoře aplikovaných hnojiv. Další inovace postupu přihnojení celeru spočívala v kultivaci meziřádkového prostoru plečkováním s důlkováním pro zadržení většího množství závlahové vody v záhonech a omezení jejího stékání do kolejových řádků. Plečkování s důlkováním zároveň přispělo k likvidaci plevelů v meziřádkovém prostoru.Při přihnojení mrkve byla místo plošné povrchové aplikace, při níž většina hnojiva zůstávala v brázdách, doporučena aplikace pevných hnojiv na vrchol intenzivně prokořeněných hrůbků mezi řádky mrkve, která výrazně zvýšila využití dusíku z hnojiv (na 62-71% místo 34-45%) a omezila jeho ztráty a riziko znečištění vod vyplavenými nitráty. Efektivní byla i lokální aplikace kapalných hnojiv do kořenové zóny rostlin pod hrůbek. K omezení stékání závlahové vody nahromaděné v brázdách do níže položených míst pozemků, kde dochází k průsaku, a snížení rizika znečištění podzemních vod obsaženými hnojivy a pesticidy byla doporučena tvorba důlků a hrázek v brázdách. Tuto kultivaci lze provádět v jedné operaci s lokální aplikací hnojiv. Pro realizaci ověřovaných postupů byly vyvinuty a ověřeny originální stroje ve spolupráci se společností P&L spol. s r.o.
Classification
Type
Z<sub>tech</sub> - Verified technology
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
VURV-OT-19/2023
Numerical identification
VURV-OT-19/2023
Technical parameters
Smlouva o uplatnění ověřené technologie uzavřena dne 29.12.2023 mezi VÚRV, v.v.i. IČO 00027006 zastoupeným RNDr. M. Madarasem, Ph.D a Předměřická a.s. IČO 00105686 zastoupena Ing. V. Tržickým
Economical parameters
Inovované postupy přihnojení zeleniny vedou k vyššímu využití živin a omezení znečištění vod vyplavenými nitráty. To umožní zachovat produkci zeleniny (a pracovní příležitosti) i např. v okolí vodního zdroje Káraný. Ekonomický přínos pro pěstitele spočívá i v úspoře množství aplikovaných hnojiv a udržení jejich konkurenceschopnosti.
Application category by cost
—
Owner IČO
00027006
Owner name
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Licence fee requirement
—
Web page
—