All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Innovative practices in growing potatoes and vegetables

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177271" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177271 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Inovační postupy při pěstování brambor a zeleniny

  • Original language description

    Při probíhající změně klimatu je nutné věnovat větší pozornost omezení ztrát vody, uhlíku a živin z půdy a efektivnějšímu využití živin z aplikovaných hnojiv rostlinami. Pro brambory byly vyvinuty a ověřeny postupy, které vedou ke zvýšení zadržení vody ze srážek v půdě a omezení vodní eroze. Inovace spočívá v úpravě tvaru hrůbků a brázd při sázení brambor nebo při kypření povrchu hrůbků a obnově důlků v nekolejové brázdě při vzcházení porostu s možností přihnojení do kořenové zóny rostlin. Z hlediska omezení ztráty půdy byla nejúčinnější nová technologie s důlkováním hrůbků a nekolejové brázdy při sázení nebo kypření v kombinaci s osetím kolejové brázdy pomocnou plodinou, která snížila ztrátu půdy po intenzivních srážkách v průměru o 67 %. Osetí kolejové brázdy neovlivnilo dosažený výnos hlíz. Snížení dávky hnojiv aplikované při sázení a dohnojení při kypření při vzcházení porostu do kořenové zóny rostlin dle aktuálního obsahu živin v hrůbcích zvýšilo využití N z hnojiv z 58% až na 73% (ve víceletém průměru 63%).Kultivace půdy s důlkováním a cílená aplikace hnojiv byla uplatněna i při pěstován zeleniny. Lokální aplikace hnojiv na vrchol hrůbků mrkve významně zvýšila využití N z hnojiv (62-71%) ve srovnání se standardní plošnou aplikací (35-45%). Při pěstování celeru se osvědčilo plečkování s přihnojením do kořenové zóny rostlin v kombinaci s důlkováním mezi řádky, které přispívá k lepšímu hospodaření se závlahovou vodou, zvyšuje dostupnost vody a živin pro rostliny, což příznivě ovlivňuje využití živin z hnojiv rostlinami i dosažený výnos produkce. Zároveň slouží i k mechanické likvidaci plevelů, což nabývá na významu s požadavky na snížení používání herbicidů.

  • Czech name

    Inovační postupy při pěstování brambor a zeleniny

  • Czech description

    Při probíhající změně klimatu je nutné věnovat větší pozornost omezení ztrát vody, uhlíku a živin z půdy a efektivnějšímu využití živin z aplikovaných hnojiv rostlinami. Pro brambory byly vyvinuty a ověřeny postupy, které vedou ke zvýšení zadržení vody ze srážek v půdě a omezení vodní eroze. Inovace spočívá v úpravě tvaru hrůbků a brázd při sázení brambor nebo při kypření povrchu hrůbků a obnově důlků v nekolejové brázdě při vzcházení porostu s možností přihnojení do kořenové zóny rostlin. Z hlediska omezení ztráty půdy byla nejúčinnější nová technologie s důlkováním hrůbků a nekolejové brázdy při sázení nebo kypření v kombinaci s osetím kolejové brázdy pomocnou plodinou, která snížila ztrátu půdy po intenzivních srážkách v průměru o 67 %. Osetí kolejové brázdy neovlivnilo dosažený výnos hlíz. Snížení dávky hnojiv aplikované při sázení a dohnojení při kypření při vzcházení porostu do kořenové zóny rostlin dle aktuálního obsahu živin v hrůbcích zvýšilo využití N z hnojiv z 58% až na 73% (ve víceletém průměru 63%).Kultivace půdy s důlkováním a cílená aplikace hnojiv byla uplatněna i při pěstován zeleniny. Lokální aplikace hnojiv na vrchol hrůbků mrkve významně zvýšila využití N z hnojiv (62-71%) ve srovnání se standardní plošnou aplikací (35-45%). Při pěstování celeru se osvědčilo plečkování s přihnojením do kořenové zóny rostlin v kombinaci s důlkováním mezi řádky, které přispívá k lepšímu hospodaření se závlahovou vodou, zvyšuje dostupnost vody a živin pro rostliny, což příznivě ovlivňuje využití živin z hnojiv rostlinami i dosažený výnos produkce. Zároveň slouží i k mechanické likvidaci plevelů, což nabývá na významu s požadavky na snížení používání herbicidů.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů