Soil conservation practices for potatoes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60109807%3A_____%2F24%3AN0000065" target="_blank" >RIV/60109807:_____/24:N0000065 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/00027006:_____/24:10177192
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Půdoochranné postupy pro brambory
Original language description
Požadavky na efektivnější ochranu půdy před degradací a erozí si vyžádají změny v postupech pěstování brambor na svažitých pozemcích a uplatňování půdoochranných technologií, jež povedou k omezení ztráty půdy. Byly vyvinuty a ověřeny půdoochranné postupy, které vedou ke zvýšení zadržení vody ze srážek v půdě a omezení vodní eroze. Nové postupy byly realizovány pomocí strojů vyvinutých ve spolupráci s českým výrobcem zemědělské techniky, společností P&L, spol. s .r o. Inovace spočívá v úpravě tvaru hrůbků a brázd při sázení brambor nebo při kypření povrchu hrůbků a obnově důlků v nekolejové brázdě při vzcházení porostu s možností přihnojení do kořenové zóny rostlin. Z hlediska omezení ztráty půdy byla nejúčinnější nová technologie s důlkováním hrůbků a nekolejové brázdy při sázení nebo kypření v kombinaci s osetím kolejové brázdy pomocnou plodinou, která snížila ztrátu půdy po intenzivních srážkách v průměru o 67 %. Osetí kolejové brázdy lze provádět v jedné operaci se sázením či kypřením hrůbků při vzcházení brambor.
Czech name
Půdoochranné postupy pro brambory
Czech description
Požadavky na efektivnější ochranu půdy před degradací a erozí si vyžádají změny v postupech pěstování brambor na svažitých pozemcích a uplatňování půdoochranných technologií, jež povedou k omezení ztráty půdy. Byly vyvinuty a ověřeny půdoochranné postupy, které vedou ke zvýšení zadržení vody ze srážek v půdě a omezení vodní eroze. Nové postupy byly realizovány pomocí strojů vyvinutých ve spolupráci s českým výrobcem zemědělské techniky, společností P&L, spol. s .r o. Inovace spočívá v úpravě tvaru hrůbků a brázd při sázení brambor nebo při kypření povrchu hrůbků a obnově důlků v nekolejové brázdě při vzcházení porostu s možností přihnojení do kořenové zóny rostlin. Z hlediska omezení ztráty půdy byla nejúčinnější nová technologie s důlkováním hrůbků a nekolejové brázdy při sázení nebo kypření v kombinaci s osetím kolejové brázdy pomocnou plodinou, která snížila ztrátu půdy po intenzivních srážkách v průměru o 67 %. Osetí kolejové brázdy lze provádět v jedné operaci se sázením či kypřením hrůbků při vzcházení brambor.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910382" target="_blank" >QK1910382: Innovation in growing technology for root crops and vegetables for better water use from precipitation and irrigation, higher yield stability and</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů