Food production and human health
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F23%3A10176760" target="_blank" >RIV/00027006:_____/23:10176760 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výroba potravin a lidské zdraví (MO550P115), série přednášek 05.10.2023 - 04.01.2024
Original language description
Přednáška je zaměřena na problematiku spojenou s kontaminací zemědělských produktů od farmy až po vidličku. Zaměření je také na vliv zemědělské produkce na zdraví a prostředí. Rizikové látky související se zemědělskou činností (pesticidy, přípravky na ochranu rostlin, hnojiva, veterinární léčiva, atd.). Reziduální kontaminace zemědělských produktů z prostředí. Příklady kauzalit používání pesticidů, které byly považované za bezpečné. Rizikové látky v potravinách (přirozeně se vyskytující, látky znečišťující - kontaminanty, přídatné látky - aditiva). Toxické účinky různých látek v zemědělských produktech a jejich společný účinek (synergický, aditivní, antagonistický efekt), vliv na různé necílové organismy včetně člověka při zemědělské výrobě a pak v potravinách. Typické a netypické příklady znečištění prostředí ze zemědělské výroby (např. přenos patogenů z hnoje, kaly, atd.). Alergeny, mykotoxiny, rezidua pesticidů a léčiv, potravinové patogeny, škůdci (hmyz, roztoči), kontaminace v průběhu skladování. Problematika autenticity potravin. Ekologické (BIO) a konvenční zemědělství (výhody a nevýhody, eliminace škůdců). Úvod do související legislativy - jako: povolování přípravků na ochranu rostlin, používání pesticidů, povolené limity v potravinách. Praktická část: Exkurze do zemědělské krajiny se včelnicí ve VÚRV, v. v. i. Praha Ruzyně, součástí bude prohlídka areálu, vybraných skladištních škůdců, včelnice.
Czech name
Výroba potravin a lidské zdraví (MO550P115), série přednášek 05.10.2023 - 04.01.2024
Czech description
Přednáška je zaměřena na problematiku spojenou s kontaminací zemědělských produktů od farmy až po vidličku. Zaměření je také na vliv zemědělské produkce na zdraví a prostředí. Rizikové látky související se zemědělskou činností (pesticidy, přípravky na ochranu rostlin, hnojiva, veterinární léčiva, atd.). Reziduální kontaminace zemědělských produktů z prostředí. Příklady kauzalit používání pesticidů, které byly považované za bezpečné. Rizikové látky v potravinách (přirozeně se vyskytující, látky znečišťující - kontaminanty, přídatné látky - aditiva). Toxické účinky různých látek v zemědělských produktech a jejich společný účinek (synergický, aditivní, antagonistický efekt), vliv na různé necílové organismy včetně člověka při zemědělské výrobě a pak v potravinách. Typické a netypické příklady znečištění prostředí ze zemědělské výroby (např. přenos patogenů z hnoje, kaly, atd.). Alergeny, mykotoxiny, rezidua pesticidů a léčiv, potravinové patogeny, škůdci (hmyz, roztoči), kontaminace v průběhu skladování. Problematika autenticity potravin. Ekologické (BIO) a konvenční zemědělství (výhody a nevýhody, eliminace škůdců). Úvod do související legislativy - jako: povolování přípravků na ochranu rostlin, používání pesticidů, povolené limity v potravinách. Praktická část: Exkurze do zemědělské krajiny se včelnicí ve VÚRV, v. v. i. Praha Ruzyně, součástí bude prohlídka areálu, vybraných skladištních škůdců, včelnice.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů