Intercropping of common wheat varieties mixed with legumes for conventional farming conditions
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177549" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177549 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60460709:41210/24:100735 RIV/60076658:12220/24:43908923
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pěstování odrůd pšenice seté ve směsi s leguminózou pro podmínky konvenčního zemědělství
Original language description
Tato metodika se zabývá pěstováním odrůd pšenice seté ve směsi s leguminózou v podmínkách konvenčního zemědělství. Cílem bylo ověřit vliv tohoto způsobu pěstování na optimalizaci výživného stavu půdy, ochranu proti erozi, stabilizaci výnosu a kvalitu produkce. Výzkum se zaměřil na porovnání jednotlivých variant výsevu, včetně setí do jednoho řádku a střídavého setí (row-by-row). Testovány byly různé druhy leguminóz (jetel inkarnát, hrách jarní, hrách ozimý, bob obecný). Výsledky ukázaly, že pěstování pšenice s leguminózou může mít pozitivní vliv na výnos i kvalitativní parametry zrna, zejména při použití směsného výsevu. Metodika poskytuje praktická doporučení pro zemědělce a poradce s cílem zvýšit efektivitu produkce a přispět k udržitelnému hospodaření.
Czech name
Pěstování odrůd pšenice seté ve směsi s leguminózou pro podmínky konvenčního zemědělství
Czech description
Tato metodika se zabývá pěstováním odrůd pšenice seté ve směsi s leguminózou v podmínkách konvenčního zemědělství. Cílem bylo ověřit vliv tohoto způsobu pěstování na optimalizaci výživného stavu půdy, ochranu proti erozi, stabilizaci výnosu a kvalitu produkce. Výzkum se zaměřil na porovnání jednotlivých variant výsevu, včetně setí do jednoho řádku a střídavého setí (row-by-row). Testovány byly různé druhy leguminóz (jetel inkarnát, hrách jarní, hrách ozimý, bob obecný). Výsledky ukázaly, že pěstování pšenice s leguminózou může mít pozitivní vliv na výnos i kvalitativní parametry zrna, zejména při použití směsného výsevu. Metodika poskytuje praktická doporučení pro zemědělce a poradce s cílem zvýšit efektivitu produkce a přispět k udržitelnému hospodaření.
Classification
Type
N<sub>metS</sub> - Methodology approved by the given body of the state whose it is competency
CEP classification
—
OECD FORD branch
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910046" target="_blank" >QK1910046: Common wheat cultivation in mixed cultures with the aim to optimize the soil nutrition status, erosion protection, stabilization of yield and production</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7427-439-8
Regulation ID
UKZUZ 209744/2024
Technical parameters
Osvědčení o uznání metodiky č. UKZUZ 209744/2024 vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský dne 12.12.2024. Smlouva o uplatnění metodiky č. QK1910046 byla uzavřena dne 21.11.2024 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 00 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a ČZU, Kamýcká 129, 165 00 Praha - Suchdol IČ: 60460709, DIČ: CZ60460709 zastoupený prof. Ing. Petre Sklenička(rektor) a JČU, Branišovská 1645/31a, 370 05 České Budějovice, IČ: 60076658, DIČ: CZ60076658, zastoupený prof. Ing. Pavel Kozák, Ph.D. (rektor) a Jiří Hodan č.p. 27, 334 01 Soběkury IČO: 49749285 zastoupený Jiří Hodan a ASZ ČR, Samcova 1177/1, 110 00 Praha 1, IČO: 68402538, DIČ: CZ68402538, zastoupený Mgr. Ing. Jaroslav Šebek předseda (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: RNDr. Mikuláš Madaras, ředitel. Kontaktní osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Dagmar Janovská, Ph.D. , tel.: 233022406 , e-mail: janovska@vurv.cz ISBN: 978-80-7427-439-8
Economical parameters
Pěstování pšenice ve směsi s leguminózou může zvýšit výnos až o 780 kg/ha ročně, zlepšit kvalitu zrna a snížit náklady na hnojiva. Metoda podporuje udržitelnost a může zvýšit konkurenceschopnost farmářů na trhu.
Certification body designation
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 603 00 Brno
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů