Effect of selenium source on egg selenium concentration, egg physical parameters and laying hens performance
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F05%3A%230000094" target="_blank" >RIV/00027014:_____/05:#0000094 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of selenium source on egg selenium concentration, egg physical parameters and laying hens performance
Original language description
The effect of supplementing layer diets with different Se sources (Na2SeO3 - group II., Sel - Plex - group III., Chlorella - group IV.) and without Se addition - control group (I.) was studied. The significantly highest Se concentration in egg yolk and white was in the groups III. and IV. and significantly higher Se was even in the group II. compared with the control one. In the groups with Se addition were insignificantly higher egg production and weight compared with the control group. From a statistical standpoint feed consumption and yolk quality were affected by none of the feed treatments. The best Se utilization have organic forms of selenium (Sel - Plex and Chlorella).
Czech name
Vliv zdroje selenu na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a užitkovost slepic
Czech description
Byl zkoumán vliv přídavku selenu do diety nosnic prostřednictvím různých zdrojů (Na2SeO3 - skupina II., Sel - Plex - skupina III., Chlorella - skupina IV). Kontrolní skupina byla bez přídavku (I.). Průkazně nejvyšší koncentrace selenu ve žloutku a v bílku byla ve skupinách III. a IV. Signifikantně vyšší koncentrace Se byla i ve skupině II. v porovnání se skupinou kontrolní. Ze statistického hlediska nebyla konzumace krmiva ani kvalita žloutku ovlivněna žádným pokusným opatřením. Nejlepší využití Se vykazovaly organické zdroje (Sel - Plex a Chlorella).
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VI. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-521-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
52-57
Publisher name
VFU
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Jan 1, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—