All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of selenium source on egg selenium concentration, egg physical parameters and laying hens performance

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F05%3A%230000094" target="_blank" >RIV/00027014:_____/05:#0000094 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of selenium source on egg selenium concentration, egg physical parameters and laying hens performance

  • Original language description

    The effect of supplementing layer diets with different Se sources (Na2SeO3 - group II., Sel - Plex - group III., Chlorella - group IV.) and without Se addition - control group (I.) was studied. The significantly highest Se concentration in egg yolk and white was in the groups III. and IV. and significantly higher Se was even in the group II. compared with the control one. In the groups with Se addition were insignificantly higher egg production and weight compared with the control group. From a statistical standpoint feed consumption and yolk quality were affected by none of the feed treatments. The best Se utilization have organic forms of selenium (Sel - Plex and Chlorella).

  • Czech name

    Vliv zdroje selenu na koncentraci selenu ve vejcích, fyzikální parametry vajec a užitkovost slepic

  • Czech description

    Byl zkoumán vliv přídavku selenu do diety nosnic prostřednictvím různých zdrojů (Na2SeO3 - skupina II., Sel - Plex - skupina III., Chlorella - skupina IV). Kontrolní skupina byla bez přídavku (I.). Průkazně nejvyšší koncentrace selenu ve žloutku a v bílku byla ve skupinách III. a IV. Signifikantně vyšší koncentrace Se byla i ve skupině II. v porovnání se skupinou kontrolní. Ze statistického hlediska nebyla konzumace krmiva ani kvalita žloutku ovlivněna žádným pokusným opatřením. Nejlepší využití Se vykazovaly organické zdroje (Sel - Plex a Chlorella).

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    VI. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    80-7305-521-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    52-57

  • Publisher name

    VFU

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Jan 1, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article