All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Factors affecting fatty acid composition and dietetic value of beef

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F05%3A%230000157" target="_blank" >RIV/00027014:_____/05:#0000157 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Factors affecting fatty acid composition and dietetic value of beef

  • Original language description

    Charolaise bulls and heifers showed higher SFA and lower MUFA content of longissimus thoracis muscle (MLT) than did the Aberdeen-Angus, Simmental and Hereford cattle, with no reference to feeding. It can be assumed that this difference is due to the reduced activity of delta-9-desaturase in Charolaises. Fatty acid composition of MLT was significantly modified by feeding diets rich in n-3 and n-6 PUFAs. Both linseed and sunflower supplementation increased the proportion of CLA. In addition, inclusion oflinseed enhanced the proportion of long chain PUFA n-3 (EPA, DPA, DHA) and reduced PUFA n-6 to PUFA n-3 ratio, important for human health.

  • Czech name

    Faktory ovlivňující složení mastných kyselin a dietetickou hodnotu hovězího masa

  • Czech description

    Býci a jalovice plemene Charolaise vykazovali v porovnání se skotem plemene Aberdeen-Angus, Simmental a Hereford vyšší podíl nasycených mastných kyselin (SFA) a nižší podíl monoenových mastných kyselin (MUFA) ve svalu longissimus thoracis (MLT) a to nezávisle na krmení. Lze soudit, že tento rozdíl je způsoben sníženou aktivitou delta-9-desaturázy u plemene Charolais. Složení mastných kyselin v MLT se signifikantně měnilo při zkrmování diet bohatých na n-3 a n-6 polyenové mastné kyseliny (PUFA). Přídaveklněného a slunečnicového semene zvyšoval podíl konjugované kyseliny linolové (CLA). Kromě toho přídavek lněného semene zvýšil podíl n-3 PUFA s dlouhým řetězcem a snížil podíl PUFA n-6 ve prospěch PUFA n-3, který je významný pro zdraví člověka.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Animal Science Papers and Reports

  • ISSN

    0860-4037

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    23

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    PL - POLAND

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    261-267

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database