All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of diets with different fatty acid pattern on the content of fatty acids in chicken meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00132070" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00132070 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of diets with different fatty acid pattern on the content of fatty acids in chicken meat

  • Original language description

    Effects of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the diet on the content of fatty acids in breast and thigh meat were studied in broiler chickens. Oils made either of seeds of the linseed cultivar Atalante (A) with a high content of alpha-linolenic acid or ofthe cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid were fed from 25 to 40 days of age. When feeding A, contents of all n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA), including eicosatrienoic acid, were significantly higher, those of n-6 PUFA were lower, and the ratio of n-6/n-3 PUFA was narrower (P<0.001) than when L was fed. The narrowest n-6 to n-3 PUFA ratio was observed at the content 36 g of alpha-linolenic acid (58 g A) per kg of the diet while the widest one at 2 g of alpha-linolenic acid (70 g L) per kg of the diet. When using L, the increasing level of linoleic acid in feed was associated with significantly increasing levels of all n-6 PUFA in meat. By means of oil A, the content of all n-3 PUFA increased, but the de

  • Czech name

    Vliv rozdílného zastoupení mastných kyselin v krmivu na jejich obsah v mase kuřat

  • Czech description

    V pokuse s vykrmovanými kuřaty byl sledován vliv obsahu 1, 3, 5 nebo 7 % lněného oleje v krmné směsi na obsah mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině. Olej s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové z odrůdy Atalante (A) nebo olej s převažujícím obsahem kyseliny linolové z odrůdy Lola (L) byl zkrmován od 25. do 40. dne života. Při použití A byl obsah všech n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA), včetně kyseliny eikosatrienové, průkazně vyšší, obsah n-6 PUFA nižší a poměr n-6/n-3 PUFA v maseužší (P<0,001) než při krmení L. Nejužší poměr n-6/n-3 PUFA byl zaznamenán při obsahu 36 g kyseliny alfa-linolenové (58 g A) v 1 kg směsi a nejširší při obsahu 2 g této kyseliny (70 g L). Při použití L byla zvyšující se hladina kyseliny linolové spojenas průkazným zvýšením všech n-6 PUFA v mase. Po aplikaci A se obsah všech n-3 PUFA zvyšoval, závislost na množství oleje však byla pro kyselinu eikosapentaenovou ve stehenní svalovině průkazně přesněji vyjádřena rovnicí paraboly druhého st

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2009

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"

  • ISBN

    978-80-7375-281-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • Publisher name

    Ediční středisko MZLU v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    MZLU v Brně

  • Event date

    Mar 5, 2009

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article