Effect of diets with different fatty acid pattern on the content of fatty acids in chicken meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00132070" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00132070 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of diets with different fatty acid pattern on the content of fatty acids in chicken meat
Original language description
Effects of 1, 3, 5 or 7 % of linseed oil in the diet on the content of fatty acids in breast and thigh meat were studied in broiler chickens. Oils made either of seeds of the linseed cultivar Atalante (A) with a high content of alpha-linolenic acid or ofthe cultivar Lola (L) with a predominating content of linoleic acid were fed from 25 to 40 days of age. When feeding A, contents of all n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA), including eicosatrienoic acid, were significantly higher, those of n-6 PUFA were lower, and the ratio of n-6/n-3 PUFA was narrower (P<0.001) than when L was fed. The narrowest n-6 to n-3 PUFA ratio was observed at the content 36 g of alpha-linolenic acid (58 g A) per kg of the diet while the widest one at 2 g of alpha-linolenic acid (70 g L) per kg of the diet. When using L, the increasing level of linoleic acid in feed was associated with significantly increasing levels of all n-6 PUFA in meat. By means of oil A, the content of all n-3 PUFA increased, but the de
Czech name
Vliv rozdílného zastoupení mastných kyselin v krmivu na jejich obsah v mase kuřat
Czech description
V pokuse s vykrmovanými kuřaty byl sledován vliv obsahu 1, 3, 5 nebo 7 % lněného oleje v krmné směsi na obsah mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině. Olej s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové z odrůdy Atalante (A) nebo olej s převažujícím obsahem kyseliny linolové z odrůdy Lola (L) byl zkrmován od 25. do 40. dne života. Při použití A byl obsah všech n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA), včetně kyseliny eikosatrienové, průkazně vyšší, obsah n-6 PUFA nižší a poměr n-6/n-3 PUFA v maseužší (P<0,001) než při krmení L. Nejužší poměr n-6/n-3 PUFA byl zaznamenán při obsahu 36 g kyseliny alfa-linolenové (58 g A) v 1 kg směsi a nejširší při obsahu 2 g této kyseliny (70 g L). Při použití L byla zvyšující se hladina kyseliny linolové spojenas průkazným zvýšením všech n-6 PUFA v mase. Po aplikaci A se obsah všech n-3 PUFA zvyšoval, závislost na množství oleje však byla pro kyselinu eikosapentaenovou ve stehenní svalovině průkazně přesněji vyjádřena rovnicí paraboly druhého st
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník příspěvků XXXV. Semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - "Ingrovy dny"
ISBN
978-80-7375-281-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
—
Publisher name
Ediční středisko MZLU v Brně
Place of publication
Brno
Event location
MZLU v Brně
Event date
Mar 5, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—