Poultry meat production as a functional food with a voluntary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids ratio
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00109888" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00109888 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Poultry meat production as a functional food with a voluntary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids ratio
Original language description
The effect of different levels of linseed oils made either of flax cultivar Atalante with a high content of a-linolenic acid (612 g/kg) or of the cultivar Lola with the predominating content of linoleic acid (708 g/kg) in the chicken diet upon fatty acidpattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 per cent of oil within the last 15 days of fattening. Breast meat (BM) and thigh meat (TM) without skin of 8 chickens from each dietary group were used for analyses. The relative proportions of fatty acids were expressed as percentages of total determined fatty acids. When feeding Atalante oil, the shares of n-6 fatty acids were highly significantly lower while those of n-3 fatty acids were higher; the ratioof n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids in meat was narrower (P<0.001) than in chickens fed oil with a low content of a-linolenic acid. In BM and TM, the relative proportions of a-linolenic and g-linolenic acids were nearly the same, those
Czech name
Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin
Czech description
Vliv obsahu 1, 3, 5 a 7 % lněného oleje v krmné směsi na složení masa byl sledován v pokusu s brojlery vykrmovanými od 25 do 40 dní věku. Byl použit olej z odrůdy Atalante s převažujícím obsahem kyseliny a-linolenové, nebo z odrůdy Lola s převažujícím obsahem kyseliny linolové. Rozdílným obsahem kyseliny linolové a a-linolenové v krmné směsi se dařilo upravovat poměr n-6/n-3 PUFA v prsní svalovině od 0,9 do 13,6 a ve stehenní svalovině od 1,0 do 17,2. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny a-linolenové lze produkovat drůbeží maso jako funkční potravinu s prakticky libovolným poměrem n-6 a n-3 PUFA.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
52
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
11
Pages from-to
203-213
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—