Poultry meat production as a functional food with voluntary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids ratio
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00102372" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00102372 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin
Original language description
Vliv obsahu 1, 3, 5 a 7 % lněného oleje v krmné směsi na složení masa byl sledován v pokusu s brojlery vykrmovanými od 25 do 40 dní věku. Byl použit olej z odrůdy Atalante s převažujícím obsahem kyseliny alfa-linolenové, nebo z odrůdy Lola s převažujícímobsahem kyseliny linolové. S výjimkou kyseliny eikosapentaenové byl obsah všech mastných kyselin v prsní svalovině nižší (P<0,001) a poměr n-6/n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) významně příznivější (P<0,001) než ve svalovině stehenní. Rozdílným obsahem kyseliny linolové a alfa-linolenové v krmné směsi se dařilo upravovat poměr n-6/n-3 PUFA v prsní svalovině od 0,9 do 13,7 a ve stehenní svalovině od 1,0 do 16,7. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové lze produkovatdrůbeží maso jako funkční potravinu s prakticky libovolným poměrem n-6 a n-3 PUFA.
Czech name
Produkce drůbežího masa jako funkční potraviny s volitelným poměrem n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin
Czech description
Vliv obsahu 1, 3, 5 a 7 % lněného oleje v krmné směsi na složení masa byl sledován v pokusu s brojlery vykrmovanými od 25 do 40 dní věku. Byl použit olej z odrůdy Atalante s převažujícím obsahem kyseliny alfa-linolenové, nebo z odrůdy Lola s převažujícímobsahem kyseliny linolové. S výjimkou kyseliny eikosapentaenové byl obsah všech mastných kyselin v prsní svalovině nižší (P<0,001) a poměr n-6/n-3 polynenasycených mastných kyselin (PUFA) významně příznivější (P<0,001) než ve svalovině stehenní. Rozdílným obsahem kyseliny linolové a alfa-linolenové v krmné směsi se dařilo upravovat poměr n-6/n-3 PUFA v prsní svalovině od 0,9 do 13,7 a ve stehenní svalovině od 1,0 do 16,7. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové lze produkovatdrůbeží maso jako funkční potravinu s prakticky libovolným poměrem n-6 a n-3 PUFA.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
MendelNet'06 Agro - sborník z mezinárodní konference posluchačů postgraduálního doktorského studia
ISBN
80-7157-999-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
97-97
Publisher name
Ediční středisko MZLU v Brně
Place of publication
MZLU v Brně
Event location
Brno
Event date
Dec 1, 2004
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—