The influence of feeding rapeseed cake and extruded soyabean on the performance of lactating cows and the fatty acid pattern of milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000275" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000275 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/67985904:_____/06:00041108
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The influence of feeding rapeseed cake and extruded soyabean on the performance of lactating cows and the fatty acid pattern of milk
Original language description
Holstein cows were fed TMR supplemented with protected palm fat (PPF), rapeseed cake (RC) or extruded soyabean (ESB). PPF cows consumed significantly less feed and produced more milk than RC and ESB (32.9, 31.7 and 30.7 kg FCM.day-1, respectively). Milkfat from RC and ESB cows contained significantly more stearic, vaccenic and conjugated linoleic acid, and less palmitic acid then milk fat of PPF cows. The content of PUFA from ESB group was higher, the atherogenicity of its fatty acids was lower than inother cows, but the oxidative stability of milk fat was lower. RC significantly increased the spreadability index of butter. In ESB diet the crude protein was less degradable than in others. Body weights of RC and ESB increased by 11.13 and 15.6 kg, respectively, in PPF body weights decreased by 1.7 kg. Feeding oilseed-based supplements decreased milk yield and milk production efficiency somewhat, but improved the nutritional quality of milk fat.
Czech name
Vliv zkrmování řepkových pokrutin a extrudovaných sojových bobů na užitkovost laktujících krav a skladbu mastných kyselin v mléce
Czech description
Holštýnské krávy byly krmeny kompletní směsnou krmnou dávkou s přídavkem chráněného palmového tuku (PPF), řepkových pokrutin (RC) nebo extrudovaných sojových bobů (ESB). Dojnice s PPF přijímaly signifikantně méně krmiva a produkovaly více mléka než RC aESB (32,9, 31,7 resp.30.7 kg FCM denně). Mléčný tuk od krav s RC a ESB obsahoval průkazně více kyseliny stearové, vakcenové a konjugované linoleové a méně kyseliny palmitové. Obsah PUFA u skupiny ESB byl vyšší, atherogenicita mastných kyselin nižší než uostatních dojnic, ale oxidační stabilita mléčného tuku byla nižší. Přídavek RC průkazně zvyšoval index roztíratelnosti másla. Při přídavku ESB byla degradovatelnost hrubé bílkoviny nižší než u ostatních. Hmotnosti krav s RC a ESB se zvýšily o 11,13, resp. 15,6 kg, u skupiny s PPF se snížily o 1,7 kg. Tudíž, zkrmování přídavků na bázi olejnin mírně snižovalo mléčnou užitkovost a efektivnost mléčné produkce, ale zvyšovalo nutriční hodnotu mléčného tuku.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Journal of Animal and Feed Sciences
ISSN
1230-1388
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
PL - POLAND
Number of pages
10
Pages from-to
3
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—