All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Factors affecting the longissimus dorsi muscle depth and backfatt hickness measured by ultrasound technique in lambs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000305" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000305 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Factors affecting the longissimus dorsi muscle depth and backfatt hickness measured by ultrasound technique in lambs

  • Original language description

    The study was conducted to estimate the effect of systematic factors on characteristics of meatiness and fattiness scaned by ultrasound in live lambs. Lambs were scanned at the age of 80-120 days by 5MHz linear probe behind the last rib vertebra after wool combing. According to Akaike criterion the statistical model with regression on lamb liveweight better fits the analysed data both for muscle depth and backfat thickness. After adjustment with the same liveweight the female lambs had significantly higher muscle depth and bacfat thickness compared to male lambs. This fact is probably caused by different body proportions of males and females. Rams have their body mass concentrated rather in the chest and rack area than in the scanned part of the body.

  • Czech name

    Činitele ovlivňujnící hloubku svalu musculus longissimus dorsi a výšku hřbetního tuku měřených na jehňatech pomocí ultrazvuku

  • Czech description

    Cílem práce bylo odhadnout vliv systematických faktorů na znaky zmasilosti a ztučnění zjišťované ultrazvukem na živých jehňatech. Tyto znaky byly měřeny lineární sondou s frekvencí 5 MHz u jehňat ve věku 80-120 dní. Měření bylo prováděno po rozčísnutí vlny za posledním žebrem zvířat. Podle Akaikeho kritéria vyhovoval pro analyzované údaje (hloubku svalu a výšku hřbetního tuku) statistický model s regresí na živou hmotnost jehňat. Po přepočtení na stejnou hmotnost měly jehničky v porovnání s beránky signifikantně vyšší hloubku svalu a vrstvu hřbetního tuku. Tato skutečnost je pravděpodobně zapříčiněna odlišnými tělesnými proporcemi jehniček a beránků.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection

  • ISBN

    0003-9438

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    282-288

  • Publisher name

    Departments of Sheep and Goat Breeding

  • Place of publication

    Lublin, Poland

  • Event location

    Lublin, Poland

  • Event date

    Jun 1, 2006

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article