Factors affecting the longissimus dorsi muscle depth and backfatt hickness measured by ultrasound technique in lambs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000305" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000305 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Factors affecting the longissimus dorsi muscle depth and backfatt hickness measured by ultrasound technique in lambs
Original language description
The study was conducted to estimate the effect of systematic factors on characteristics of meatiness and fattiness scaned by ultrasound in live lambs. Lambs were scanned at the age of 80-120 days by 5MHz linear probe behind the last rib vertebra after wool combing. According to Akaike criterion the statistical model with regression on lamb liveweight better fits the analysed data both for muscle depth and backfat thickness. After adjustment with the same liveweight the female lambs had significantly higher muscle depth and bacfat thickness compared to male lambs. This fact is probably caused by different body proportions of males and females. Rams have their body mass concentrated rather in the chest and rack area than in the scanned part of the body.
Czech name
Činitele ovlivňujnící hloubku svalu musculus longissimus dorsi a výšku hřbetního tuku měřených na jehňatech pomocí ultrazvuku
Czech description
Cílem práce bylo odhadnout vliv systematických faktorů na znaky zmasilosti a ztučnění zjišťované ultrazvukem na živých jehňatech. Tyto znaky byly měřeny lineární sondou s frekvencí 5 MHz u jehňat ve věku 80-120 dní. Měření bylo prováděno po rozčísnutí vlny za posledním žebrem zvířat. Podle Akaikeho kritéria vyhovoval pro analyzované údaje (hloubku svalu a výšku hřbetního tuku) statistický model s regresí na živou hmotnost jehňat. Po přepočtení na stejnou hmotnost měly jehničky v porovnání s beránky signifikantně vyšší hloubku svalu a vrstvu hřbetního tuku. Tato skutečnost je pravděpodobně zapříčiněna odlišnými tělesnými proporcemi jehniček a beránků.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
The Strategies of Animal Production in the Aspect of Environment Protection
ISBN
0003-9438
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
282-288
Publisher name
Departments of Sheep and Goat Breeding
Place of publication
Lublin, Poland
Event location
Lublin, Poland
Event date
Jun 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—