The effect of selenium source on the performance and meat quality of broiler chickens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000314" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000314 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of selenium source on the performance and meat quality of broiler chickens
Original language description
The effects of dietary supplementation of selenium in an organic form on performance, carcass traits and selenium contents in tissues of broiler cockerels randomly divided into 3 groups: group I. (control), without Se supplement; experimental groups: II.? 0.3 mg Se/kg (Se-enriched yeast), III. ? 0.3 mg Se/kg (Se-enriched alga Chlorella), were studied. Significantly higher live weights of broiler chickens were recorded in the experimental groups (II ? 2 430.6 g and III ? 2 425.2 g). There were no significant differences between the groups in feed conversion, carcass traits, dressing percentage and mortality. The contents of selenium in breast and thigh muscle, liver, feathers and excrements in both experimental groups compared to the control group werehigher. By comparison of both experimental groups the higher
Czech name
Vliv přídavku selenu na užitkovost a kvalitu masa brojlerových kuřat
Czech description
Byl studován vliv přídavku organické formy selenu do krmné směsi na užitkovost, jatečné hodnocení a obsah Se ve tkáních brojlerových kohoutků rozdělených do 3 skupin : I. (kontrola) bez přídavku Se; pokusné skupiny : II. ? 0,3 mg Se/kg, (Se-obohacené kvasnice); III. ? 0,3 mg Se/ kg (Se-obohacená řasa Chlorella). Průkazně vyšší živá hmotnost byla zjištěna u kuřat pokusných skupin (II - 2430,6 g a III ? 2425,2 g). Rozdíly v konverzi krmiva, úhynu, jatečném hodnocení a jatečné výtěžnosti nebyly významné. Obsah Se v prsním a stehenním svalstvu, játrech, peří a v trusu se byl u obou pokusných skupin vyšší. Porovnáním pokusných skupin mezi sebou byl zjištěn vyšší obsah Se v prsním a stehenním svalstvu a v peří u skupiny II, zatímco obsah Se v trusu byl vyššíu skupiny III. Přídavek Se ze Se-kvasnic i řasy Chlorelly v dietě tedy zvýšil koncentraci tohoto mikroprvku ve svalstvu kuřat.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
—
Issue of the periodical within the volume
10
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
10
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—