All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of selenium source on the performance and meat quality of broiler chickens

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000314" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000314 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The effect of selenium source on the performance and meat quality of broiler chickens

  • Original language description

    The effects of dietary supplementation of selenium in an organic form on performance, carcass traits and selenium contents in tissues of broiler cockerels randomly divided into 3 groups: group I. (control), without Se supplement; experimental groups: II.? 0.3 mg Se/kg (Se-enriched yeast), III. ? 0.3 mg Se/kg (Se-enriched alga Chlorella), were studied. Significantly higher live weights of broiler chickens were recorded in the experimental groups (II ? 2 430.6 g and III ? 2 425.2 g). There were no significant differences between the groups in feed conversion, carcass traits, dressing percentage and mortality. The contents of selenium in breast and thigh muscle, liver, feathers and excrements in both experimental groups compared to the control group werehigher. By comparison of both experimental groups the higher

  • Czech name

    Vliv přídavku selenu na užitkovost a kvalitu masa brojlerových kuřat

  • Czech description

    Byl studován vliv přídavku organické formy selenu do krmné směsi na užitkovost, jatečné hodnocení a obsah Se ve tkáních brojlerových kohoutků rozdělených do 3 skupin : I. (kontrola) bez přídavku Se; pokusné skupiny : II. ? 0,3 mg Se/kg, (Se-obohacené kvasnice); III. ? 0,3 mg Se/ kg (Se-obohacená řasa Chlorella). Průkazně vyšší živá hmotnost byla zjištěna u kuřat pokusných skupin (II - 2430,6 g a III ? 2425,2 g). Rozdíly v konverzi krmiva, úhynu, jatečném hodnocení a jatečné výtěžnosti nebyly významné. Obsah Se v prsním a stehenním svalstvu, játrech, peří a v trusu se byl u obou pokusných skupin vyšší. Porovnáním pokusných skupin mezi sebou byl zjištěn vyšší obsah Se v prsním a stehenním svalstvu a v peří u skupiny II, zatímco obsah Se v trusu byl vyššíu skupiny III. Přídavek Se ze Se-kvasnic i řasy Chlorelly v dietě tedy zvýšil koncentraci tohoto mikroprvku ve svalstvu kuřat.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

  • Issue of the periodical within the volume

    10

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    10

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database