Nutritive value of forage growing period of czech mountain grasslands
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000343" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000343 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Krmná hodnota trvalých travních porostů v závislosti na vegetační fázi píce v horské oblasti ČR
Original language description
Ze tří různých nadmořských výšek (650, 700 resp. 850 m) byly během 1 vegetační sezóny (duben-červenec 2002) odebírány vzorky pastevní píce. Píce byla analyzována na obsah základních živin, in vitro stravitelnost organické hmoty (OM), in vitro stravitelnost neutrálně ? detergentní vlákniny (NDF) a in situ degradovatelnost NDF. Termín odběru statisticky významně ovlivnil (P lt;0,001) obsah jednotlivých složek píce - popel, N-látky (CP), NDF, acido-detergentní vlákninu (ADF) a acido-detergentní lignin (ADL). S narůstající nadmořskou výškou klesala in vitro stravitelnost OM a NDF. Hodnoty in vitro stravitelné OM a NDF byly v průměru 622,8 resp. 390,6 g.kg-1 sušiny. Efektivní bachorová degradovatelnost (ED) NDF rovněž klesala s narůstající nadmořskou výškou; průměrné hodnoty ED pro jednotlivé nadmořské výšky byly 0,574, 0,520 resp. 0,508. Parametry in situ degradovatelnosti byly predikovány z obsahu NDF frakce a in vivo stravitelnosti OM, která vycházela z enzymatické in vitro stravitelnost
Czech name
Krmná hodnota trvalých travních porostů v závislosti na vegetační fázi píce v horské oblasti ČR
Czech description
Ze tří různých nadmořských výšek (650, 700 resp. 850 m) byly během 1 vegetační sezóny (duben-červenec 2002) odebírány vzorky pastevní píce. Píce byla analyzována na obsah základních živin, in vitro stravitelnost organické hmoty (OM), in vitro stravitelnost neutrálně ? detergentní vlákniny (NDF) a in situ degradovatelnost NDF. Termín odběru statisticky významně ovlivnil (P lt;0,001) obsah jednotlivých složek píce - popel, N-látky (CP), NDF, acido-detergentní vlákninu (ADF) a acido-detergentní lignin (ADL). S narůstající nadmořskou výškou klesala in vitro stravitelnost OM a NDF. Hodnoty in vitro stravitelné OM a NDF byly v průměru 622,8 resp. 390,6 g.kg-1 sušiny. Efektivní bachorová degradovatelnost (ED) NDF rovněž klesala s narůstající nadmořskou výškou; průměrné hodnoty ED pro jednotlivé nadmořské výšky byly 0,574, 0,520 resp. 0,508. Parametry in situ degradovatelnosti byly predikovány z obsahu NDF frakce a in vivo stravitelnosti OM, která vycházela z enzymatické in vitro stravitelnost
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: The Conroll of Process of Milk and Chees Quality by the Essencial Amino Acids Supplementation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Výživa zvierat 2006
ISBN
80-8077-035-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
26-29
Publisher name
UVL
Place of publication
Košice
Event location
Košice
Event date
Sep 14, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—