Importance of pasture for cattle production expressed as nutritive function of pasture forage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F06%3A%230000729" target="_blank" >RIV/00027014:_____/06:#0000729 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Produkční význam pastvy skotu vyjádřený nutričním potenciálem pastevní píce
Original language description
Cílem této práce bylo porovnat nutriční hodnotu tří pastevních porostů v horské oblasti České republiky. Součástí tohoto experimentu byly chemické rozbory, in situ metoda ke stanovení degradovatelnosti neutrálně-detergentní vlákniny (NDF) a in vitro metody určující stravitelnost organické hmoty (OH) a NDF. Hodnoty popele, dusíkatých látek (NL), NDF, acido-detergentní vlákniny (ADF) a acido-detergentního ligninu (ADL) byly v průměru 7,7 %; 14,1 %; 46,8 %; 27,9 % respektive 3,9 %. In vitro stravitelnost OH se pohybovala v průměru kolem 60,7 % pro Tilley a Terry metodu (TT) a 63,8 % pro enzymatickou metodu (E). In vitro stravitelnost NDF stanovená TT a E metodami dosahovala v průměru 39,6 % respektive 38,5 %. S narůstajícím stářím píce byl u pastevních porostů zaznamenán pokles hodnot (P < 0,001) efektivní degradovatelnosti (ED) NDF.
Czech name
Produkční význam pastvy skotu vyjádřený nutričním potenciálem pastevní píce
Czech description
Cílem této práce bylo porovnat nutriční hodnotu tří pastevních porostů v horské oblasti České republiky. Součástí tohoto experimentu byly chemické rozbory, in situ metoda ke stanovení degradovatelnosti neutrálně-detergentní vlákniny (NDF) a in vitro metody určující stravitelnost organické hmoty (OH) a NDF. Hodnoty popele, dusíkatých látek (NL), NDF, acido-detergentní vlákniny (ADF) a acido-detergentního ligninu (ADL) byly v průměru 7,7 %; 14,1 %; 46,8 %; 27,9 % respektive 3,9 %. In vitro stravitelnost OH se pohybovala v průměru kolem 60,7 % pro Tilley a Terry metodu (TT) a 63,8 % pro enzymatickou metodu (E). In vitro stravitelnost NDF stanovená TT a E metodami dosahovala v průměru 39,6 % respektive 38,5 %. S narůstajícím stářím píce byl u pastevních porostů zaznamenán pokles hodnot (P < 0,001) efektivní degradovatelnosti (ED) NDF.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/1B44037" target="_blank" >1B44037: The Conroll of Process of Milk and Chees Quality by the Essencial Amino Acids Supplementation.</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Agroregion 2006
ISBN
80-7040-869-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
105-108
Publisher name
Jihočeská univerzita
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Aug 24, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—