All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Quality of turkey meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000413" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000413 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Quality of turkey meat

  • Original language description

    A study was aimed at the investigation of selected nutrition and technological parameters of breast and thigh muscle quality of heavy turkeys. A dietary character of breast cuts in male turkeys, compared to thigh muscles, is determined by a lower contentof fat in meat. In female turkeys, the content of intramuscular fat in breast muscle was three times higher than in male turkeys while in thigh muscle the increase in the index was 30.7%. The level of total cholesterol was always higher in thigh cuts compared to breast ones; if the two sexes were compared, it was higher in female turkeys both in breast and thigh muscle. In the two sexes drip losses increased in time, both in breasts and thighs. It is to conclude that turkey meat has a very good holdingcapacity and is suitable for further technological processing.

  • Czech name

    Jakost krůtího masa

  • Czech description

    Experiment byl zaměřen na zkoumání vybraných nutričních a technologických ukazatelů kvality prsního a stehenního svalstva těžkých krůt. Lepší dietetické vlastnosti prsního svalstva krocanů v porovnání se stehenním svalstvem byly způsobeny nižším obsahemtuku v mase. U krůt byl obsah vnitřního tuku prsního svalstva třikrát vyšší než u krocanů, ve stehenním svalstvu byly oproti krocanům tyto hodnoty vyšší o 30,7 %. Obsah celkového cholesterolu byl rovněž vyšší ve stehenním svalstvu v porovnání s prsním; při porovnání obou pohlaví byl zjištěn vyšší obsah cholesterolu u krůt, a to jak v prsním, tak ve stehenním svalstvu. U obou pohlaví se ztráty šťáv odkapem z prsního a stehenního svalstva s postupem času zvyšovaly. Bylo zjištěno, že krůtí maso má velmi dobrou vaznost a je vhodné pro další technologické zpracování.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Current problems of breeding, health, growth and production of poultry

  • ISBN

    80-85645-57-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

    224-226

  • Publisher name

    Scientific Pedagogical Publishing

  • Place of publication

    České Budějovice

  • Event location

    České Budějovice

  • Event date

    Jan 1, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article