Quality of turkey meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000413" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000413 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Quality of turkey meat
Original language description
A study was aimed at the investigation of selected nutrition and technological parameters of breast and thigh muscle quality of heavy turkeys. A dietary character of breast cuts in male turkeys, compared to thigh muscles, is determined by a lower contentof fat in meat. In female turkeys, the content of intramuscular fat in breast muscle was three times higher than in male turkeys while in thigh muscle the increase in the index was 30.7%. The level of total cholesterol was always higher in thigh cuts compared to breast ones; if the two sexes were compared, it was higher in female turkeys both in breast and thigh muscle. In the two sexes drip losses increased in time, both in breasts and thighs. It is to conclude that turkey meat has a very good holdingcapacity and is suitable for further technological processing.
Czech name
Jakost krůtího masa
Czech description
Experiment byl zaměřen na zkoumání vybraných nutričních a technologických ukazatelů kvality prsního a stehenního svalstva těžkých krůt. Lepší dietetické vlastnosti prsního svalstva krocanů v porovnání se stehenním svalstvem byly způsobeny nižším obsahemtuku v mase. U krůt byl obsah vnitřního tuku prsního svalstva třikrát vyšší než u krocanů, ve stehenním svalstvu byly oproti krocanům tyto hodnoty vyšší o 30,7 %. Obsah celkového cholesterolu byl rovněž vyšší ve stehenním svalstvu v porovnání s prsním; při porovnání obou pohlaví byl zjištěn vyšší obsah cholesterolu u krůt, a to jak v prsním, tak ve stehenním svalstvu. U obou pohlaví se ztráty šťáv odkapem z prsního a stehenního svalstva s postupem času zvyšovaly. Bylo zjištěno, že krůtí maso má velmi dobrou vaznost a je vhodné pro další technologické zpracování.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Current problems of breeding, health, growth and production of poultry
ISBN
80-85645-57-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
224-226
Publisher name
Scientific Pedagogical Publishing
Place of publication
České Budějovice
Event location
České Budějovice
Event date
Jan 1, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—