All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128586" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128586 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids

  • Original language description

    In the study the carcass quality of fast growing broilers (F) and slow growing layer males (S) was compared. At the same carcass weight as the broilers, the layer males had a lower proportion of breast meat and also a lower content of abdominal fat, fatin the breast and fat in the leg muscles. The proportion of the leg muscles was comparable between the two groups. Concerning meat production, the quality of the carcasses of the layer males improved with age. Comparing the F carcasses with weight at 1110 g with the S2 carcass with weight of 1878 g, the weigh of the breast was almost the same, the weight of the leg muscles was higher in S2, and mainly the content of the fat in leg muscles was lower. The content of the abdominal fat and the breast fat was similar in both groups.

  • Czech name

    The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids

  • Czech description

    Cílem sledování bylo porovnat kvalitu jatečně opracovaného těla (JOT) u rychle rostoucích brojlerů (F) a pomalu rostoucích nosných kohoutků (S). Dalším cílem bylo vyhodnotit vliv věku na kvalitu JOT u nosných kohoutků. Rozbor JOT byl prováděn u brojlerůs hmotností JOT 1110 g a nosných kohoutků 1116 g (S1) a 1878 g (S2). Při stejné hmotnosti JOT je pro kohoutky nosného typu charakteristický nižší podíl prsní svaloviny, ale také nižší obsah tuku, a to jak abdominálního, tak v prsní svalovině a svalovinědolních končetin. Podíl svaloviny dolních končetin je srovnatelný s podílem u brojlerů. Kvalita JOT s ohledem na produkci masa se s věkem zvyšuje, snižuje se především podíl kostí dolních končetin. Se zvyšujícím se věkem se zvyšuje také obsah tuku, kterýje ovšem i při hmotnosti JOT 1878 g nižší než u brojlerů.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevention of penetration of toxic phthalic acid esters into feeds, products and foods.</a><br>

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    56

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database