The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00128586" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00128586 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids
Original language description
In the study the carcass quality of fast growing broilers (F) and slow growing layer males (S) was compared. At the same carcass weight as the broilers, the layer males had a lower proportion of breast meat and also a lower content of abdominal fat, fatin the breast and fat in the leg muscles. The proportion of the leg muscles was comparable between the two groups. Concerning meat production, the quality of the carcasses of the layer males improved with age. Comparing the F carcasses with weight at 1110 g with the S2 carcass with weight of 1878 g, the weigh of the breast was almost the same, the weight of the leg muscles was higher in S2, and mainly the content of the fat in leg muscles was lower. The content of the abdominal fat and the breast fat was similar in both groups.
Czech name
The effect of genotype and age on the carcass quality of broilers and males of the laying hybrids
Czech description
Cílem sledování bylo porovnat kvalitu jatečně opracovaného těla (JOT) u rychle rostoucích brojlerů (F) a pomalu rostoucích nosných kohoutků (S). Dalším cílem bylo vyhodnotit vliv věku na kvalitu JOT u nosných kohoutků. Rozbor JOT byl prováděn u brojlerůs hmotností JOT 1110 g a nosných kohoutků 1116 g (S1) a 1878 g (S2). Při stejné hmotnosti JOT je pro kohoutky nosného typu charakteristický nižší podíl prsní svaloviny, ale také nižší obsah tuku, a to jak abdominálního, tak v prsní svalovině a svalovinědolních končetin. Podíl svaloviny dolních končetin je srovnatelný s podílem u brojlerů. Kvalita JOT s ohledem na produkci masa se s věkem zvyšuje, snižuje se především podíl kostí dolních končetin. Se zvyšujícím se věkem se zvyšuje také obsah tuku, kterýje ovšem i při hmotnosti JOT 1878 g nižší než u brojlerů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevention of penetration of toxic phthalic acid esters into feeds, products and foods.</a><br>
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis : Acta of Mendel University of agriculture and forestry Brno = Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—