Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000435" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000435 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/60076658:12220/07:00008184
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents
Original language description
The effect of amount and adjustment of linseeds in diet on fatty acid composition in rumen contents was studied on four Holstein cows fitted with ruminal cannulas. Cows were fed a complete production diet containing 0 ? 1 ? 3 kg of modified linseeds. Extrusion of linseeds had positive effect on composition of fatty acids in ruminal contents. Addition of this seeds depressed amount of SFA and enhanced amount of MUFA and PUFA (mainly the higher dose of seeds). Enhanced amount was observed mainly in case of n-6 PUFA, trans-vaccenic acid and 9,11 CLA isomer. Extrusion also lowered amount of 10,12-CLA, which is accounted to decrease of milk fat. Feeding of milled linseeds changed composition of fatty acids only in case of using higher dose of seeds; we observed no positive effect on amount of TVA and CLA isomers in rumen.
Czech name
Vliv lněného semene (šrotovaného vs extrudovaného) v krmné dávce krav na syntézu a biohydraci mastných kyselin v bachorovém obsahu
Czech description
U čtyř kanylovaných krav holštýnského plemene byl zjišťován vliv množství a úpravy lněného semene v dietě na složení mastných kyselin v bachoru. Krávy dostávaly kompletní produkční dávku obsahující 0 ? 1 ? 3 kg upraveného lněného semene. Extrudování semen mělo pozitivní vliv na složení mastných kyselin v bachorovém obsahu. Přídavek těchto semen snižoval množství nasycených mastných kyselin (SFA) a zvyšoval množství monoenových a polyenových kyselin (MUFA, PUFA), zvláště při vysoké dávce semen. Bylo zjištěno zejména zvýšené množství n-6 PUFA, kyseliny trans-vakcenové a izoméru 9,11 CLA. Nižší byl obsah izoméru 10,12-CLA, u nějž se předpokládá, že snižuje obsah mléčného tuku. Zkrmování šrotovaného semene měnilo složení mastných kyselin jen při větší dávce; pozitivní vliv na množství izomérů TVA a CLA v bachoru nebyl zjištěn.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
VII. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
978-80-7305-002-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
263-267
Publisher name
VFU
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
May 17, 2007
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—