All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000435" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000435 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/60076658:12220/07:00008184

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of linseed (milled vs extruded) in diet of cows on synthesis and biohydrogenation of fatty acids in ruminal contents

  • Original language description

    The effect of amount and adjustment of linseeds in diet on fatty acid composition in rumen contents was studied on four Holstein cows fitted with ruminal cannulas. Cows were fed a complete production diet containing 0 ? 1 ? 3 kg of modified linseeds. Extrusion of linseeds had positive effect on composition of fatty acids in ruminal contents. Addition of this seeds depressed amount of SFA and enhanced amount of MUFA and PUFA (mainly the higher dose of seeds). Enhanced amount was observed mainly in case of n-6 PUFA, trans-vaccenic acid and 9,11 CLA isomer. Extrusion also lowered amount of 10,12-CLA, which is accounted to decrease of milk fat. Feeding of milled linseeds changed composition of fatty acids only in case of using higher dose of seeds; we observed no positive effect on amount of TVA and CLA isomers in rumen.

  • Czech name

    Vliv lněného semene (šrotovaného vs extrudovaného) v krmné dávce krav na syntézu a biohydraci mastných kyselin v bachorovém obsahu

  • Czech description

    U čtyř kanylovaných krav holštýnského plemene byl zjišťován vliv množství a úpravy lněného semene v dietě na složení mastných kyselin v bachoru. Krávy dostávaly kompletní produkční dávku obsahující 0 ? 1 ? 3 kg upraveného lněného semene. Extrudování semen mělo pozitivní vliv na složení mastných kyselin v bachorovém obsahu. Přídavek těchto semen snižoval množství nasycených mastných kyselin (SFA) a zvyšoval množství monoenových a polyenových kyselin (MUFA, PUFA), zvláště při vysoké dávce semen. Bylo zjištěno zejména zvýšené množství n-6 PUFA, kyseliny trans-vakcenové a izoméru 9,11 CLA. Nižší byl obsah izoméru 10,12-CLA, u nějž se předpokládá, že snižuje obsah mléčného tuku. Zkrmování šrotovaného semene měnilo složení mastných kyselin jen při větší dávce; pozitivní vliv na množství izomérů TVA a CLA v bachoru nebyl zjištěn.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    263-267

  • Publisher name

    VFU

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 17, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article