The effect of flax seed addition on polyunsaturated fatty acids content in milk of goats raised on a farm in LFA area
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43887673" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43887673 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v mléce koz chovaných na farmě v LFA oblasti
Original language description
Kozí mléko je velmi cennou a žádanou potravinou pro svou vysokou stravitelnost a unikátní složení. Profil mastných kyselin kozího mléka se výrazně liší od mlék ostatních přežvýkavců. Také se v něm nachází více nenasycených mastných kyselin než v kravskémmléce. Cílem této studie bylo posoudit vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v kozím mléce. Dvě skupiny koz byly krmeny ad libitním příjmem lučního sena a koncentrátem, který pro experimentální skupinu obsahoval 0,1 kglněného semene. Pokus trval 2 měsíce se 14 denní přípravnou fází. Výsledky analýzy experimentální skupiny prokázaly pozitivní účinek na zvýšení obsahu PUFA, z nichž nejvýznamnější bylo výrazné zvýšení obsahu CLA. Tento fakt má značný význam ve výživě a zdraví lidí.
Czech name
Vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v mléce koz chovaných na farmě v LFA oblasti
Czech description
Kozí mléko je velmi cennou a žádanou potravinou pro svou vysokou stravitelnost a unikátní složení. Profil mastných kyselin kozího mléka se výrazně liší od mlék ostatních přežvýkavců. Také se v něm nachází více nenasycených mastných kyselin než v kravskémmléce. Cílem této studie bylo posoudit vliv přídavku lněného semene na obsah polynenasycených mastných kyselin v kozím mléce. Dvě skupiny koz byly krmeny ad libitním příjmem lučního sena a koncentrátem, který pro experimentální skupinu obsahoval 0,1 kglněného semene. Pokus trval 2 měsíce se 14 denní přípravnou fází. Výsledky analýzy experimentální skupiny prokázaly pozitivní účinek na zvýšení obsahu PUFA, z nichž nejvýznamnější bylo výrazné zvýšení obsahu CLA. Tento fakt má značný význam ve výživě a zdraví lidí.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
AKTUÁLNÍ OTÁZKY BIOKLIMATOLOGIE ZVÍŘAT 2014
ISBN
978-80-7403-127-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
3
Pages from-to
30-32
Publisher name
VÚŽV Praha
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Nov 20, 2014
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—