Effect of linseed in pig diet on meat quality and fatty acid content
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000454" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000454 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of linseed in pig diet on meat quality and fatty acid content
Original language description
The effect of different linseed content in diet of gilts on meat quality was studied (control - L0, Ll - 6,7 % of ground linseed, L2 - 13,4 % of ground linseed and L3 - 13, 4% of linseed and 103 mg of alpha-tocopherol). Linseed treatments did not affectaverage daily gain, lean meat percentage or intramuscular fat content. Feeding linseed significantly increased the content of linoleic acid, alpha-linolenic acid, arachidonic acid and EPA, but did not affect DHA content in muscle tissue. The n-6/n-3 fatty acid ratio was decreased by the diet. The content of total n-6 and n-3 fatty acids was the lowest in control group. The oxidative stability of muscle lipids was higher in L3 compared with other groups.
Czech name
Vliv lněného semene v dietě prasat na kvalitu masa a obsah mastných kyselin
Czech description
Byl zkoumán vliv různého obsahu lněného semene v dietě prasniček na kvalitu masa (kontrolní skupina ? L0, L1 ? 6,7% šrotovaného lněného semene, L2 ? 13,4 % g šrotovaného lněného semene a L3 ? 13,4 % lněného semene a 103 mg alfa-tokoferolu). Přídavky lněného semene neovlivnily průměrný denní přírůstek, podíl svaloviny ani obsah intramuskulárního tuku. Zkrmování lněného semene průkazně zvýšilo obsah kyseliny linolové, alfa-linolenové, arachidonové a EPA, ale neovlivnilo obsah DHA ve svalové tkáni. Poměr mastných kyselin n-6/n-3 se dietou snížil. Celkový obsah mastných kyselin n-6 a n-3 byl nejnižší v kontrolní skupině. Oxidační stabilita lipidové frakce masa byla ve skupině L3 v porovnání s ostatními skupinami vyšší.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Application of Scientific Achievements in the Field of Genetics, Reproduction, Nutrition, Carcass and Meat Qualify in Modern Pig Production
ISBN
—
ISSN
0003-9438
e-ISSN
—
Number of pages
8
Pages from-to
144-151
Publisher name
Research Institute for Biology of Farm Animals
Place of publication
Dummerstorf
Event location
Bydgoszcz
Event date
Jan 1, 2006
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—