All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of feeding linseed oil with high content of alpha-linolenic acid on fatty acid pattern of chicken meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00110953" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00110953 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of feeding linseed oil with high content of alpha-linolenic acid on fatty acid pattern of chicken meat

  • Original language description

    The effect of linseed oil in the chicken diet upon fatty acid pattern in the meat was studied. Cockerels Ross 308 were fed the diets containing 1, 3, 5 or 7 % of oil with a high content of alpha-linolenic acid within the last 15 days of fattening. The relative proportions of fatty acids in breast meat and thigh meat were expressed as % of total determined fatty acids. The proportions of total saturated and monounsaturated fatty acids in meat decreased and that of polyunsaturated increased significantly(P<0.01) in dependence on the increasing level of oil in the diet. Ratio of n-6 to n-3 polyunsaturated fatty acids ranged from 0.9 to 2.7 and from 1.0 to 3.3 in breast meat and thigh meat, respectively. By means of inclusion of linseed oil with high content of alpha-linolenic acid into diet it would be possible to produce poultry meat as a functional food with very narrow n-6/n-3 polyunsaturated fatty acids ratio.

  • Czech name

    Vliv zkrmování lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové na zastoupení mastných kyselin ve svalovině kuřat

  • Czech description

    Byl sledován vliv lněného oleje zařazeného do krmné směsi na podíl mastných kyselin v mase kuřat. Kohoutci Ross 308 dostávali v posledních 15 dnech výkrmu směsi s obsahem 1, 3, 5 nebo 7 % lněného oleje s vysokým obsahem alfa-linolenové kyseliny. Relativní podíly mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině byly vyjádřeny v % všech stanovených mastných kyselin. Při zvyšování obsahu oleje v krmivu se podíl nasycených a mononenasycených mastných kyselin v mase snižoval a podíl polynenasycených mastných kyselin průkazně vzrůstal(P<0.01). Poměr n-6 a n-3 polynenasycených mastných kyselin v prsní svalovině se pohyboval v rozpětí od 0,9 do 2,7 a ve svalovině stehenní od 1,0 do 3,3. Zařazením lněného oleje s vysokým obsahem kyseliny alfa-linolenové do krmnýchsměsí lze produkovat drůbeží maso jako funkční potravinu s velmi úzkým poměrem n-6/n-3 polynenasycených mastných kyselin.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník konference VII. Kábrtovy dietetické dny

  • ISBN

    978-80-7305-002-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    196-201

  • Publisher name

    Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    May 17, 2007

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article