Effect of Pectin and Amidated Pectin on Cholesterol Homeostasis and Cecal Metabolism in Rats Fed a High-Cholesterol Diet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F07%3A%230000472" target="_blank" >RIV/00027014:_____/07:#0000472 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/67985904:_____/07:00089238 RIV/60461373:22330/07:00018355
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of Pectin and Amidated Pectin on Cholesterol Homeostasis and Cecal Metabolism in Rats Fed a High-Cholesterol Diet
Original language description
The effect of pectin and its hydrophobic derivatives on homeostasis of cholesterol and cecal metabolism in rats was investigated. Rats were fed a diet with fat and cholesterol. Experimental rats were fed diet containing pectin or pectinamide. Pectinamideof 30% of amidation increased serum HDL cholesterol and pectinamide of 53% of amidation decreased total serum cholesterol. Amidated pectins decreased hepatic concentrations of cholesterol and fat. The highest cecal concentrations of short-chain fatty acids (SCFA) were in rats fed a pectin diet. In other groups, cecal SCFA was lower. Both pectinamides increased fecal cholesterol concentration. Hepatic tissue of control and pectin-fed rats was infiltrated with lipids. Thus, hydrophobic amidated pectins altered cholesterol homeostasis in rats and might be considered as effective hypocholesterolemic agents.
Czech name
Vliv pektinu a amidovaného pektinu na homeostázi cholesterolu a metabolismus slepého střeva u potkanů krmených dietou s vysokým obsahem cholesterolu
Czech description
Byl zjišťován vliv pektinu a jeho hydrofobních derivátů na homeostázi cholesterolu a metabolismus slepého střeva u potkanů. Potkani byli krmeni dietou s tukem a cholesterolem, ostatní dietou obsahující pektin nebo pektinamid. Pektinamid s 30% amidací zvyšoval HDL cholesterol v séru. Při 53% amidaci se snižoval celkový cholesterol v séru Oba amidované pektiny snižovaly obsah cholesterolu a tuku v játrech. Nejvyšší obsah mastných kyselin s krátkým řetězcem ve slepém střevě byl u potkanů s pektinovou dietou, u ostatních byl nižší. Pektinamidy zvyšovaly cholesterol ve výkalech. Jaterní tkáň u potkanů kontrolních a krmených pektinem byla infiltrována lipidy. Tudíž hydrofobní amidované pektiny mění homeostázi cholesterolu u potkanů a lze je považovat za účinný hypocholesterolemický prostředek.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA525%2F03%2F0358" target="_blank" >GA525/03/0358: Preparation, structural characterization and biological effects of derivates of pectin</a><br>
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Physiological Research
ISSN
0862-8408
e-ISSN
—
Volume of the periodical
56
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
10
Pages from-to
433-442
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—