All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Improvement of accuracy in the estimation of lean meat content in pig carcasses

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000822" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000822 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Improvement of accuracy in the estimation of lean meat content in pig carcasses

  • Original language description

    Fat thickness including skin and muscle depth was measured in pig hybrid carcasses. The lean meat content was then determined based on simplified dissections of the carcasses. The basic regression formulae for the ultrasound and probe apparatuses were constructed and the relationships between the lean meat content and other indicators of carcass value were assessed. The highest correlation coefficient was determined in the ratio of the fat cover area above the longissimus muscle depth (MLLT) to the MLLTarea. The lean meat content demonstrated the lowest correlation with the cold carcass weight. Major carcass cuts (ham, loin, shoulder, belly with bones) from the carcasses classified in different SEUROP classes were evaluated. Significant differences between the classes were found in the proportions of cuts without fat cover, fat thickness measured at point P2, and fat thickness measured on the midline plane separating the left and right sides of the carcass.

  • Czech name

    Zpřesnění odhadu podílu svaloviny v jatečně upravených tělech prasat

  • Czech description

    U jatečných těl hybridů prasat byla měřena tloušťka tuku včetně kůže a hloubka svalu. Podíl svaloviny byl stanoven na základě zkrácených disekcí jatečně upravených těl (JUT). Byly zkonstruovány základní a zpřesňující regresní rovnice pro ultrazvukové a sondové přístroje a byly určeny vztahy mezi podílem svaloviny a ostatními parametry jatečné hodnoty . Nejvyšší koeficient korelace byl zjištěn u poměru plochy tuku pokrývající hřbetní sval a plochy hřbetního svalu. Podíl svaloviny měl nejnižší korelaci shmotností JUT za studena. Byly hodnoceny hlavní partie JUT (kýta, hřbet, plec, bok s kostí) v různých třídách SEUROP. Průkazné rozdíly mezi třídami byly zjištěny v podílech partií bez tukového krytí, tloušťkou tuku měřeného v bodě P2 a tloušťkou tuku měřenou v rovině půlícího řezu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    53

  • Issue of the periodical within the volume

    5

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000257152400004

  • EID of the result in the Scopus database