All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Housing systems and pig performance - review

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000882" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000882 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Housing systems and pig performance - review

  • Original language description

    The main factor influencing pork quality, especially fatty acid content, is nutrition. Components in feeding mixtures (linseed, olive, rapeseed, sunflower, soy oil) can change fatty acid profile in meat without changing carcass traits. But the sources offat in pig diet negatively affect technological quality and oxidative stability of meat. The process of oxidation can be positively influenced by vitamin E supplement. Genetic factors and fatness can change fatty acid profile but not so significantly. In the outdoor production system, the animals can behave naturally and their health status is better. The system is less dependent on investment and capital. However, the adverse effect of climatic conditions is possible, so performance of herds can be more variable among years. Some feeds (for example grass, oil plants) can affect fatty acid content irrespective of housing system.

  • Czech name

    Ustájovací systém a užitkovost prasat - přehled

  • Czech description

    Hlavním činitelem ovlivňujícím kvalitu vepřového masa, zejména obsah mastných kyselin je výživa. Složky krmných směsí (lněné semeno, olivy, semeno řepky, slunečnice, sojový olej) mohou měnit profil mastných kyselin v mase bez změny vlastností jatečného těla. Zdroje tuku v dietě prasat však negativně ovlivňují technologickou kvalitu a oxidační stabilitu masa. Proces oxidace lze pozitivně ovlivnit přídavkem vitaminu E. Genetické faktory a tučnost také mohou ovlivnit profil mastných kyselin, ale méně významně. V systému volného ustájení prasat se zvířata chovají přirozeně a jejich zdravotní stav je lepší. Systém je méně závislý na investicích a kapitálu. Je však možný nepříznivý vliv klimatických podmínek, proto užitkovost stád mezi roky kolísá. Některá krmiva (například zelené krmení, olejniny) mohou ovlivnit obsah mastných kyselin bez ohledu na systém ustájení.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GG - Zootechnics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Research in Pig Breeding

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database