Housing systems and pig performance - review
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000882" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000882 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Housing systems and pig performance - review
Original language description
The main factor influencing pork quality, especially fatty acid content, is nutrition. Components in feeding mixtures (linseed, olive, rapeseed, sunflower, soy oil) can change fatty acid profile in meat without changing carcass traits. But the sources offat in pig diet negatively affect technological quality and oxidative stability of meat. The process of oxidation can be positively influenced by vitamin E supplement. Genetic factors and fatness can change fatty acid profile but not so significantly. In the outdoor production system, the animals can behave naturally and their health status is better. The system is less dependent on investment and capital. However, the adverse effect of climatic conditions is possible, so performance of herds can be more variable among years. Some feeds (for example grass, oil plants) can affect fatty acid content irrespective of housing system.
Czech name
Ustájovací systém a užitkovost prasat - přehled
Czech description
Hlavním činitelem ovlivňujícím kvalitu vepřového masa, zejména obsah mastných kyselin je výživa. Složky krmných směsí (lněné semeno, olivy, semeno řepky, slunečnice, sojový olej) mohou měnit profil mastných kyselin v mase bez změny vlastností jatečného těla. Zdroje tuku v dietě prasat však negativně ovlivňují technologickou kvalitu a oxidační stabilitu masa. Proces oxidace lze pozitivně ovlivnit přídavkem vitaminu E. Genetické faktory a tučnost také mohou ovlivnit profil mastných kyselin, ale méně významně. V systému volného ustájení prasat se zvířata chovají přirozeně a jejich zdravotní stav je lepší. Systém je méně závislý na investicích a kapitálu. Je však možný nepříznivý vliv klimatických podmínek, proto užitkovost stád mezi roky kolísá. Některá krmiva (například zelené krmení, olejniny) mohou ovlivnit obsah mastných kyselin bez ohledu na systém ustájení.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GG - Zootechnics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Research in Pig Breeding
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—