All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of inorganic and organic selenium sources in combination with graded vitamin E supplement on selenium, vitamins E and A and cholesterol content in eggs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001244" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001244 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv anorganického a organického zdroje selenu v kombinaci s odstupňovaným přídavkem vitaminu E na obsah selenu, vitamínů E a A a cholesterolu ve vejcích

  • Original language description

    Pokus byl realizován se 330 nosnicemi ISA Brown, které byly rozděleny do 11 skupin se 3 opakováními v každě skupině. Do pokusných krmných směsí bylo přidáno 0,3 mg selenu ve formě selenomethioninu (SM) nebo seleničitanu sodného (SS). Současně byl do směsí dodán vytamín E (E) v množství od 0 do 625 mg/kg. Přídavek selenu, především SM, zvýšil koncentraci Se ve žloutku a bílku. Ve vejcích byl zaznamenán lineární růst E podle jeho obsahu v krmných směsích. Selenomethionin průkazně zvýšil E ve žloutku. Obsah cholesterolu byl ve vejcích sníšen u skupiny, která byla krmena směsí obsahující 119 mg ? tokoferolu a SM. Vliv E na pokles TBARS byl poměrně nízký.

  • Czech name

    Vliv anorganického a organického zdroje selenu v kombinaci s odstupňovaným přídavkem vitaminu E na obsah selenu, vitamínů E a A a cholesterolu ve vejcích

  • Czech description

    Pokus byl realizován se 330 nosnicemi ISA Brown, které byly rozděleny do 11 skupin se 3 opakováními v každě skupině. Do pokusných krmných směsí bylo přidáno 0,3 mg selenu ve formě selenomethioninu (SM) nebo seleničitanu sodného (SS). Současně byl do směsí dodán vytamín E (E) v množství od 0 do 625 mg/kg. Přídavek selenu, především SM, zvýšil koncentraci Se ve žloutku a bílku. Ve vejcích byl zaznamenán lineární růst E podle jeho obsahu v krmných směsích. Selenomethionin průkazně zvýšil E ve žloutku. Obsah cholesterolu byl ve vejcích sníšen u skupiny, která byla krmena směsí obsahující 119 mg ? tokoferolu a SM. Vliv E na pokles TBARS byl poměrně nízký.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů