All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Dietary selenium increases vitamin E contents of egg yolk and chicken me

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000841" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000841 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Dietary selenium increases vitamin E contents of egg yolk and chicken me

  • Original language description

    The influence of different forms of dietary selenium (Se) on vitamin E (alpha-tocopherol) and Se contents of egg yolk and chicken meat was investigated. Dietary Se supplementation increased the alpha-tocopherol content of egg yolks from 297 mg/kg dry matter in treatment without supplementation to 311 mg/kg when selenium was supplemented as selenite and to 370-375 mg/kg when organic supplements were used. The Se and vitamin E contents of breast and thigh meat in broilers were significantly increased by organic dietary Se supplementation. The inclusion of organic dietary Se sources in the diets of laying hens and broilers would enhance the nutritional value (vitamin E and Se contents) of products (eggs and meat) for human consumption.

  • Czech name

    Přídavek selenu do krmiva zvyšuje obsah vitaminu E ve vaječném žloutku a v kuřecím mase

  • Czech description

    Byl sledován vliv různých forem přídavku selenu (Se) do krmné směsi na obsah vitaminu E (alfa tokoferol) a Se ve vaječném žloutku a v kuřecím mase. Přídavek Se zvýšil obsah alfa tokoferolu ve vaječném žloutku z 297 mg/kg sušiny ve skupině bez přídavku Sena 311 mg/kg při přídavku Se ve formě selenitu a na 370-375 mg/kg při přídavku organického selenu. Také obsah Se a vitaminu E v prsním a stehenním svalstvu brojlerových kuřat se při přídavku organického selenu průkazně zvýšil. Přídavek organických zdrojů Se do krmiva nosnic a brojlerových kuřat může zvýšit nutriční hodnotu (obsah vitaminu E a selenu) vajec a masa pro lidskou spotřebu.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    British Poultry Science

  • ISSN

    0007-1668

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    49

  • Issue of the periodical within the volume

    4

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000258450400014

  • EID of the result in the Scopus database