Dietary selenium increases vitamin E contents of egg yolk and chicken me
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000841" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000841 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Dietary selenium increases vitamin E contents of egg yolk and chicken me
Original language description
The influence of different forms of dietary selenium (Se) on vitamin E (alpha-tocopherol) and Se contents of egg yolk and chicken meat was investigated. Dietary Se supplementation increased the alpha-tocopherol content of egg yolks from 297 mg/kg dry matter in treatment without supplementation to 311 mg/kg when selenium was supplemented as selenite and to 370-375 mg/kg when organic supplements were used. The Se and vitamin E contents of breast and thigh meat in broilers were significantly increased by organic dietary Se supplementation. The inclusion of organic dietary Se sources in the diets of laying hens and broilers would enhance the nutritional value (vitamin E and Se contents) of products (eggs and meat) for human consumption.
Czech name
Přídavek selenu do krmiva zvyšuje obsah vitaminu E ve vaječném žloutku a v kuřecím mase
Czech description
Byl sledován vliv různých forem přídavku selenu (Se) do krmné směsi na obsah vitaminu E (alfa tokoferol) a Se ve vaječném žloutku a v kuřecím mase. Přídavek Se zvýšil obsah alfa tokoferolu ve vaječném žloutku z 297 mg/kg sušiny ve skupině bez přídavku Sena 311 mg/kg při přídavku Se ve formě selenitu a na 370-375 mg/kg při přídavku organického selenu. Také obsah Se a vitaminu E v prsním a stehenním svalstvu brojlerových kuřat se při přídavku organického selenu průkazně zvýšil. Přídavek organických zdrojů Se do krmiva nosnic a brojlerových kuřat může zvýšit nutriční hodnotu (obsah vitaminu E a selenu) vajec a masa pro lidskou spotřebu.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
British Poultry Science
ISSN
0007-1668
e-ISSN
—
Volume of the periodical
49
Issue of the periodical within the volume
4
Country of publishing house
GB - UNITED KINGDOM
Number of pages
5
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000258450400014
EID of the result in the Scopus database
—