Effect of dietary selenium on lipid oxidation, selenium and vitamin E content in the meat of broiler chickens
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000825" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000825 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Effect of dietary selenium on lipid oxidation, selenium and vitamin E content in the meat of broiler chickens
Original language description
Selenium (Se) plays an important role in the regulation of various metabolic processes in the body, being an integral part of selenoproteins. Organic Se in the form of selenomethionine is a predominant form of this element in feed ingredients. Therefore,the digestive system of animals has been adapted to this form of Se. However, selenite is a common form of Se used in diets. There is little information available on the effects of Se supplementation on lipid oxidation in broiler chicks. Thus, the objectives of the experiment were to compare the effect of dietary sodium selenite and selenomethionine on selenium and alpha-tocopherol (vitamin E) concentration in breast meat and oxidative stability of meat in broilers. From this study, it can be concludedthat dietary selenomethionine supplementation was more effective than inorganic Se. Further, selenomethionine is capable of simultaneously increasing the Se and vitamin E contents of broiler meat and can prevent the oxidation of product
Czech name
Vliv přídavku selenu do krmné směsi na oxidaci lipidů a obsah selenu a vitaminu E v mase brojlerových kuřat
Czech description
Selen (Se) hraje důležitou roli v regulaci různých metabolických procesů v těle a je integrální součástí selenoproteinů. V krmivech rostlinného původu převládá organický Se ve formě selenometioninu. Trávicí systém zvířat je tedy této formě Se přizpůsoben. Běžným zdrojem selenu přidávaného ke krmivům je selen v anorganické sloučenině. Dosud je málo informací o vlivech přídavku Se do krmiva brojlerových kuřat ve vztahu k oxidaci tuků. Cílem pokusu bylo porovnání vlivu přídavku seleničitanu sodného a selenomethioninu do krmné směsi na koncentraci Se a vitaminu E v prsním svalstvu a na oxidační stabilitu masa brojlerových kuřat . Z výsledků pokusu je zřejmé, že přídavek selenomethioninu do krmné směsi byl efektivnější než přídavek anorganického selenu. Navíc přídavek selenomethioninu současně se zvýšením obsahu Se může zvýšit i obsah vitaminu E v mase brojlerů a zlepšit oxidační stabilitu produktů během skladování.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Volume of the periodical
53
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
—
UT code for WoS article
000258302400005
EID of the result in the Scopus database
—