All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of dietary selenium on lipid oxidation, selenium and vitamin E content in the meat of broiler chickens

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F08%3A%230000825" target="_blank" >RIV/00027014:_____/08:#0000825 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Effect of dietary selenium on lipid oxidation, selenium and vitamin E content in the meat of broiler chickens

  • Original language description

    Selenium (Se) plays an important role in the regulation of various metabolic processes in the body, being an integral part of selenoproteins. Organic Se in the form of selenomethionine is a predominant form of this element in feed ingredients. Therefore,the digestive system of animals has been adapted to this form of Se. However, selenite is a common form of Se used in diets. There is little information available on the effects of Se supplementation on lipid oxidation in broiler chicks. Thus, the objectives of the experiment were to compare the effect of dietary sodium selenite and selenomethionine on selenium and alpha-tocopherol (vitamin E) concentration in breast meat and oxidative stability of meat in broilers. From this study, it can be concludedthat dietary selenomethionine supplementation was more effective than inorganic Se. Further, selenomethionine is capable of simultaneously increasing the Se and vitamin E contents of broiler meat and can prevent the oxidation of product

  • Czech name

    Vliv přídavku selenu do krmné směsi na oxidaci lipidů a obsah selenu a vitaminu E v mase brojlerových kuřat

  • Czech description

    Selen (Se) hraje důležitou roli v regulaci různých metabolických procesů v těle a je integrální součástí selenoproteinů. V krmivech rostlinného původu převládá organický Se ve formě selenometioninu. Trávicí systém zvířat je tedy této formě Se přizpůsoben. Běžným zdrojem selenu přidávaného ke krmivům je selen v anorganické sloučenině. Dosud je málo informací o vlivech přídavku Se do krmiva brojlerových kuřat ve vztahu k oxidaci tuků. Cílem pokusu bylo porovnání vlivu přídavku seleničitanu sodného a selenomethioninu do krmné směsi na koncentraci Se a vitaminu E v prsním svalstvu a na oxidační stabilitu masa brojlerových kuřat . Z výsledků pokusu je zřejmé, že přídavek selenomethioninu do krmné směsi byl efektivnější než přídavek anorganického selenu. Navíc přídavek selenomethioninu současně se zvýšením obsahu Se může zvýšit i obsah vitaminu E v mase brojlerů a zlepšit oxidační stabilitu produktů během skladování.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    53

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

    000258302400005

  • EID of the result in the Scopus database