Stability of maize grain ensiled with and without chemical additives
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F10%3A%230001369" target="_blank" >RIV/00027014:_____/10:#0001369 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/10258.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/10258.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stabilita kukuřičného zrna silážovaného s chemickými aditivy a bez nich
Original language description
Cílem práce bylo stanovení vlivu chemické konzervace na fermentační ukazatele, nutriční hodnotu a aerobní stabilitu siláže šrotu vlhkého kukuřičného zrna. Hrubě pomleté kukuřičné zrno bylo silážováno do skleněných laboratorních nádob. Po ukončení fermentace byly nádoby otevřeny, část hmoty byla podrobena chemickým analýzám a část byly uložena do speciálních boxů, izolovaných od okolního prostředí 10 cm vrstvou polystyrénu. Po 24, 48 a 72 hodinách byly siláže předány k chemickým analýzám. Teploty byly měřeny ještě po 168 hodinách, tedy sedmý den po zasilážování. Kontrolní siláž vlhkého kukuřičného zrna bez konzervantu byla stabilní zhruba 48 hodin, pak se začala rychle kazit (teplota stoupla z 19oC na 30,5oC, pH z 5,0 na 5,9, kyselost vodního výluhu KVVklesla ze 774 na 471 g/kg). Siláže konzervované chemickými přípravky v dávce 3 a 6 litrů na tunu řezanky byly na vzduchu stabilní po celé 4 dny sledování. Krmivo je vhodné i pro výživu prasat.
Czech name
Stabilita kukuřičného zrna silážovaného s chemickými aditivy a bez nich
Czech description
Cílem práce bylo stanovení vlivu chemické konzervace na fermentační ukazatele, nutriční hodnotu a aerobní stabilitu siláže šrotu vlhkého kukuřičného zrna. Hrubě pomleté kukuřičné zrno bylo silážováno do skleněných laboratorních nádob. Po ukončení fermentace byly nádoby otevřeny, část hmoty byla podrobena chemickým analýzám a část byly uložena do speciálních boxů, izolovaných od okolního prostředí 10 cm vrstvou polystyrénu. Po 24, 48 a 72 hodinách byly siláže předány k chemickým analýzám. Teploty byly měřeny ještě po 168 hodinách, tedy sedmý den po zasilážování. Kontrolní siláž vlhkého kukuřičného zrna bez konzervantu byla stabilní zhruba 48 hodin, pak se začala rychle kazit (teplota stoupla z 19oC na 30,5oC, pH z 5,0 na 5,9, kyselost vodního výluhu KVVklesla ze 774 na 471 g/kg). Siláže konzervované chemickými přípravky v dávce 3 a 6 litrů na tunu řezanky byly na vzduchu stabilní po celé 4 dny sledování. Krmivo je vhodné i pro výživu prasat.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Factors influencing nutritive value of corn hybrids and corn ensilages</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů