Heterogeneity of upper layers of silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001499" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001499 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11136.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11136.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Heterogenita vrchních vrstev siláže
Original language description
V zemědělských provozech se poměrně často setkáváme s tím, že horní vrstvy siláže jsou viditelně odlišné od vrstev pod nimi. Cílem práce bylo podat důkaz, že v různých hloubkách pod plachtou má siláž různou kvalitu i různou aerobní stabilitu. V hloubce 15 cm byla průměrná teplota 19,15°C a tlak 0,9 mPa, v hloubce 45 cm teplota 20,3°C, tlak 1,32 mPa. V hloubce 0 až 15 cm byla sušina 36,3 % a obsah škrobu 34,2 % v suš., v hloubce 16 až 45 cm byla sušina 34,0 % a obsah škrobu 36,3 % v sušině. Při měření aerobní stability se ukázalo, že u siláže z hloubky 0 až 15 cm se teplota za celých 5 dnů měření, ve srovnání s teplotou laboratorní, nezvýšila ani o 2°C. U siláže z hloubky 16 až 30 cm se o 2°C zvýšila teplota za 56 hodin, u siláže z hloubky 31 až 45 cm za 78 hodin. Z výzkumu vyplývá, že čím blíže je siláž k povrchu, tím je její kvalita nižší, obsahuje méně živin potřebných pro rozvoj mikroorganismů.
Czech name
Heterogenita vrchních vrstev siláže
Czech description
V zemědělských provozech se poměrně často setkáváme s tím, že horní vrstvy siláže jsou viditelně odlišné od vrstev pod nimi. Cílem práce bylo podat důkaz, že v různých hloubkách pod plachtou má siláž různou kvalitu i různou aerobní stabilitu. V hloubce 15 cm byla průměrná teplota 19,15°C a tlak 0,9 mPa, v hloubce 45 cm teplota 20,3°C, tlak 1,32 mPa. V hloubce 0 až 15 cm byla sušina 36,3 % a obsah škrobu 34,2 % v suš., v hloubce 16 až 45 cm byla sušina 34,0 % a obsah škrobu 36,3 % v sušině. Při měření aerobní stability se ukázalo, že u siláže z hloubky 0 až 15 cm se teplota za celých 5 dnů měření, ve srovnání s teplotou laboratorní, nezvýšila ani o 2°C. U siláže z hloubky 16 až 30 cm se o 2°C zvýšila teplota za 56 hodin, u siláže z hloubky 31 až 45 cm za 78 hodin. Z výzkumu vyplývá, že čím blíže je siláž k povrchu, tím je její kvalita nižší, obsahuje méně živin potřebných pro rozvoj mikroorganismů.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Factors influencing nutritive value of corn hybrids and corn ensilages</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
15
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
15-17
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—