All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Ensilage of lucerne chaff having different lengths

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000034" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000034 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky

  • Original language description

    Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině asi 50 % s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 °C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 °C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci dusitan sodný a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).

  • Czech name

    Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky

  • Czech description

    Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině asi 50 % s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 °C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 °C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci dusitan sodný a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Krmivářství

  • ISSN

    1212-9992

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    32-36

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database