Ensilage of lucerne chaff having different lengths
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F20%3AN0000034" target="_blank" >RIV/00027014:_____/20:N0000034 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/20032.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky
Original language description
Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině asi 50 % s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 °C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 °C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci dusitan sodný a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).
Czech name
Silážování vojtěšky s různou délkou řezanky
Czech description
Cílem pokusu bylo hodnocení fermentace a aerobní stability siláží vojtěšky, sklízené o sušině asi 50 % s různou délkou řezanky (4 a 2 cm) za použití vybraných silážních přípravků, navíc s různou aplikační dávkou. Vojtěška fermentovala v pytlích, zahrabaných do silážované hmoty V průběhu fermentace a aerobní degradace byla kontinuálně měřena teplota s přesností 0,065 °C. Po dvou týdnech od uzavření sil teplota siláže, inokulované Lactobacillus plantarum MTD1 (ES), kulminovala na hodnotách 41 °C. Teplota siláže bez aditiva (KO) kulminovala o týden později. S postupem času teplota siláží klesala, ale rozdíl mezi variantou KO a ES se zvyšoval. U siláží s kratší řezankou bylo snížení teploty během fermentace ještě výraznější při použití aditiva v kombinaci dusitan sodný a Lactobacillus plantarum MTD1. Nejlepších ukazatelů kvality fermentačního procesu bylo dosaženo u siláží ES s kratší řezankou. Aerobní stabilita byla nejhorší u KO a s kratší řezankou (27 hodin).
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
32-36
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—