Influence of the length of chopped alfalfa on the quality of the fermentation process and the aerobic stability of the silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F17%3AN0000025" target="_blank" >RIV/00027014:_____/17:N0000025 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/17021.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/17021.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv délky řezanky zavadlé vojtěšky na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže
Original language description
Cílem pokusu bylo zjistit, nakolik délka řezanky zavadlé vojtěšky a přídavek aditiv ovlivní kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže. Teplota s přesností 0,065 °C byla kontinuálně měřena v průběhu fermentace a aerobní degradace. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a dvou biologických konzervantů. Pro zjištění délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. Po separaci siláže s delší řezankou (D) zůstalo 77,5 % hmoty na sítu s oky 19 mm, s kratší řezankou (K) 26,7 %. U siláží D ve srovnání s K stoupala teplota na začátku fermentace pomaleji (kulminovala o 72 hodin později) a pomaleji klesala (po 119 dnech pokusu byla teplota D vyšší o 2 °C). Aerobní stabilita D byla nižší o 54 hodin. Silážní přípravky teplotu siláží sice ovlivnily, ale ne natolik, aby rozdíly mezi D a K v obsahu sušiny, výživných hodnotách, kvality fermentačního procesu i aerobní stability byly statisticky významné.
Czech name
Vliv délky řezanky zavadlé vojtěšky na kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže
Czech description
Cílem pokusu bylo zjistit, nakolik délka řezanky zavadlé vojtěšky a přídavek aditiv ovlivní kvalitu fermentačního procesu a aerobní stabilitu siláže. Teplota s přesností 0,065 °C byla kontinuálně měřena v průběhu fermentace a aerobní degradace. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a dvou biologických konzervantů. Pro zjištění délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. Po separaci siláže s delší řezankou (D) zůstalo 77,5 % hmoty na sítu s oky 19 mm, s kratší řezankou (K) 26,7 %. U siláží D ve srovnání s K stoupala teplota na začátku fermentace pomaleji (kulminovala o 72 hodin později) a pomaleji klesala (po 119 dnech pokusu byla teplota D vyšší o 2 °C). Aerobní stabilita D byla nižší o 54 hodin. Silážní přípravky teplotu siláží sice ovlivnily, ale ne natolik, aby rozdíly mezi D a K v obsahu sušiny, výživných hodnotách, kvality fermentačního procesu i aerobní stability byly statisticky významné.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1510391" target="_blank" >QJ1510391: Reduce of risks associated with nutrition of cattle with high performance</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
21
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
8-12
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—