Effect of additive on the quality of lucerne silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F18%3AN0000031" target="_blank" >RIV/00027014:_____/18:N0000031 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vuzv.cz/_privat/18031.pdf" target="_blank" >https://vuzv.cz/_privat/18031.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv konzervantu na kvalitu vojtěškové siláže
Original language description
V pokusu se silážováním vojtěšky o sušině asi 35 % bylo hlavním cílem posoudit vliv vybraných silážních přípravků na kvalitu siláže získané po sklizni s různou délkou řezanky. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a jednoho biologického konzervantu. Pro zjištění skutečné délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. V průběhu fermentace byla kontinuálně měřena teplota speciálními mikročidly s přesností 0,065 °C. Po separaci siláže s delší řezankou zůstalo 69,9 % hmoty na sítu s oky 19 mm, s kratší řezankou pouze 25,7 %. Délka řezanky výsledky fermentace významně (P < 0,05) neovlivnila. Jiné to bylo u vlivu aditiv. V porovnání s kontrolou bez aditiva byl zjištěn významně vyšší obsah kyseliny octové u chemického přípravku Safesil a významně nižší poměr mezi obsahem kyseliny mléčné a těkavých mastných kyselin u biologického přípravku BonSilage Forte. U všech siláží se po založení do sila zvýšila teplota přibližně na 33 °C za šest až osm dnů a pak pomalu celé tři měsíce sledování klesala na teplotu 24 až 25 °C, přičemž u siláží s delší řezankou to bylo pomaleji
Czech name
Vliv konzervantu na kvalitu vojtěškové siláže
Czech description
V pokusu se silážováním vojtěšky o sušině asi 35 % bylo hlavním cílem posoudit vliv vybraných silážních přípravků na kvalitu siláže získané po sklizni s různou délkou řezanky. Kromě kontroly bez aditiva byl testován vliv tří chemických a jednoho biologického konzervantu. Pro zjištění skutečné délky řezanky byl použit Penn State Particle Size Separator. V průběhu fermentace byla kontinuálně měřena teplota speciálními mikročidly s přesností 0,065 °C. Po separaci siláže s delší řezankou zůstalo 69,9 % hmoty na sítu s oky 19 mm, s kratší řezankou pouze 25,7 %. Délka řezanky výsledky fermentace významně (P < 0,05) neovlivnila. Jiné to bylo u vlivu aditiv. V porovnání s kontrolou bez aditiva byl zjištěn významně vyšší obsah kyseliny octové u chemického přípravku Safesil a významně nižší poměr mezi obsahem kyseliny mléčné a těkavých mastných kyselin u biologického přípravku BonSilage Forte. U všech siláží se po založení do sila zvýšila teplota přibližně na 33 °C za šest až osm dnů a pak pomalu celé tři měsíce sledování klesala na teplotu 24 až 25 °C, přičemž u siláží s delší řezankou to bylo pomaleji
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TG01010082" target="_blank" >TG01010082: Reinforcing of competitive strength in the area of animal production through an efficient networking of research, development, innovation and knowledge transfer</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2018
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
78
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
50-55
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—