Economy is influenced by losses caused by aerobic degradation of silage
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F11%3A%230001495" target="_blank" >RIV/00027014:_____/11:#0001495 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11132.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/11132.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Ekonomiku ovlivňují ztráty způsobené aerobní degradací siláží
Original language description
Do pokusu byla zařazena kukuřičná siláž o průměrné sušině 36,5 %, kontrolně bez aditiva (K0), pokusně s chemickým konzervantem obsahujícím sorbát draselný, benzoát sodný a dusitan sodný (Safesil ) v dávce 1 l/t řezanky (D1) a 3 l/t (D3). Řezanka byla 26.9. 2010 silážována na hospodářství VÚŽV, v.v.i. v Netlukách do vaku o průměru 2,7 m. Analýzy siláží proběhly v dubnu (po odběru sondou) a v srpnu 2011 (po otevření vaku). V obsahu sušiny a živin nebyly mezi variantami významné rozdíly. Hodnoty pH byly usiláže KO 4,12, u D3 pak 4,23, resp. obsah k. mléčné 4,4 vs. 4,0 %, k. octové 2,6 vs. 3,0 %, alkohol 6,3 vs. 2,5 %. Siláž K0 vydržela stabilní pouze 19 hodin, to se její teplota zvýšila o 3 oC (dle metodiky Honig). Siláž D1 měla aerobní stabilitu o 18 hodin delší než K0 a o 3 hodiny kratší než D3. U siláže D1 se zvýšila teplota až na úroveň K0 (32 oC), u D3 nebylo zvýšení tak intenzivní, tedy celkové ztráty energie v součtu teplot byly u D3 výrazně nižší než u D1 a K0. Pro omezení aerob
Czech name
Ekonomiku ovlivňují ztráty způsobené aerobní degradací siláží
Czech description
Do pokusu byla zařazena kukuřičná siláž o průměrné sušině 36,5 %, kontrolně bez aditiva (K0), pokusně s chemickým konzervantem obsahujícím sorbát draselný, benzoát sodný a dusitan sodný (Safesil ) v dávce 1 l/t řezanky (D1) a 3 l/t (D3). Řezanka byla 26.9. 2010 silážována na hospodářství VÚŽV, v.v.i. v Netlukách do vaku o průměru 2,7 m. Analýzy siláží proběhly v dubnu (po odběru sondou) a v srpnu 2011 (po otevření vaku). V obsahu sušiny a živin nebyly mezi variantami významné rozdíly. Hodnoty pH byly usiláže KO 4,12, u D3 pak 4,23, resp. obsah k. mléčné 4,4 vs. 4,0 %, k. octové 2,6 vs. 3,0 %, alkohol 6,3 vs. 2,5 %. Siláž K0 vydržela stabilní pouze 19 hodin, to se její teplota zvýšila o 3 oC (dle metodiky Honig). Siláž D1 měla aerobní stabilitu o 18 hodin delší než K0 a o 3 hodiny kratší než D3. U siláže D1 se zvýšila teplota až na úroveň K0 (32 oC), u D3 nebylo zvýšení tak intenzivní, tedy celkové ztráty energie v součtu teplot byly u D3 výrazně nižší než u D1 a K0. Pro omezení aerob
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Factors influencing nutritive value of corn hybrids and corn ensilages</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2011
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
71
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
62-65
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—