Results of the experiment on dairy cows assigned to a shortened dry period
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001816" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001816 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13045.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13045.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Výsledky experimentu s dojnicemi se zkrácenou dobou stání na sucho
Original language description
Vzhledem k rizikovosti a náročnosti tranzitního období na organismus dojnice a častější výskyt zdravotních problému a snížené reprodukce byl proveden pokus, jehož cílem bylo otestovat vliv délky suchostojné periody a typu diety na příjem krmiva, kondici,mléčnou užitkovost, reprodukci, kvalitu mleziva a základní fyziologické ukazatele parametrů v krvi a bachorové tekutině vysokoužitkových dojnic na počátku laktace. 24 vysokoprodukčních dojnic bylo rozděleno do dvou vyrovnaných skupin z hlediska mléčné užitkovosti na předchozí laktaci, pořadí laktace, plemene (Holštýn a Český strakatý skot) a živé hmotnosti. Kontrolní skupina dojnic (K60) byla zasušena přibližně 60 dnů před plánovaným otelením a byla krmena dietou odpovídající nutričním požadavkům zasušených dojnic. Přibližně 3 týdny před plánovaným otelením byla do jejich diety přidána směs koncentrovaných krmiv (3 kg/ks/den). Dojnice pokusné skupiny (P35) byly zaprahovány přibližně 35 dnů před plánovaným otelením a byly krmeny dietou
Czech name
Výsledky experimentu s dojnicemi se zkrácenou dobou stání na sucho
Czech description
Vzhledem k rizikovosti a náročnosti tranzitního období na organismus dojnice a častější výskyt zdravotních problému a snížené reprodukce byl proveden pokus, jehož cílem bylo otestovat vliv délky suchostojné periody a typu diety na příjem krmiva, kondici,mléčnou užitkovost, reprodukci, kvalitu mleziva a základní fyziologické ukazatele parametrů v krvi a bachorové tekutině vysokoužitkových dojnic na počátku laktace. 24 vysokoprodukčních dojnic bylo rozděleno do dvou vyrovnaných skupin z hlediska mléčné užitkovosti na předchozí laktaci, pořadí laktace, plemene (Holštýn a Český strakatý skot) a živé hmotnosti. Kontrolní skupina dojnic (K60) byla zasušena přibližně 60 dnů před plánovaným otelením a byla krmena dietou odpovídající nutričním požadavkům zasušených dojnic. Přibližně 3 týdny před plánovaným otelením byla do jejich diety přidána směs koncentrovaných krmiv (3 kg/ks/den). Dojnice pokusné skupiny (P35) byly zaprahovány přibližně 35 dnů před plánovaným otelením a byly krmeny dietou
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů