The evaluation of quality of silage hybrids by new national system
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F13%3A%230001911" target="_blank" >RIV/00027014:_____/13:#0001911 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13142.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/13142.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení kvality silážních hybridů novým systémem
Original language description
V lokalitách Troubsko a Praha-Uhříněves bylo formou malých přesných polních pokusů pěstováno 15 hybridů kukuřice s FAO 230-320. Jednotlivé hybridy byly sklizeny přibližně na stejné úrovni zralosti, s průměrnou sušinou 32 ? 2 %. U celých rostlin kukuřicebyl hodnocen obsah sušiny, škrobu, NDF a stanovena stravitelnost NDF metodou in sacco s inkubací 24 hodin (SNDF). Výsledky analýz nutričních hodnot (škrob, NDF a DNDF) byly významně odlišné mezi lokalitami (P < 0,05). Rozdíly v čísle FAO neměly u hybridůsklízených při stejném obsahu sušiny významný vliv na obsah sledovaných živin ani na stravitelnost NDF. Byla potvrzena vyšší záporná korelace mezi obsahem NDF a škrobu v sušině (v Uhříněvsi -0,65, v Troubsku -0,85). Každý hybrid je jiný, proto je nutnéhybridy testovat a používat při tom stejné metody. Klíčová slova: kukuřice, hybridy, sušina, škrob, stravitelnost NDF
Czech name
Hodnocení kvality silážních hybridů novým systémem
Czech description
V lokalitách Troubsko a Praha-Uhříněves bylo formou malých přesných polních pokusů pěstováno 15 hybridů kukuřice s FAO 230-320. Jednotlivé hybridy byly sklizeny přibližně na stejné úrovni zralosti, s průměrnou sušinou 32 ? 2 %. U celých rostlin kukuřicebyl hodnocen obsah sušiny, škrobu, NDF a stanovena stravitelnost NDF metodou in sacco s inkubací 24 hodin (SNDF). Výsledky analýz nutričních hodnot (škrob, NDF a DNDF) byly významně odlišné mezi lokalitami (P < 0,05). Rozdíly v čísle FAO neměly u hybridůsklízených při stejném obsahu sušiny významný vliv na obsah sledovaných živin ani na stravitelnost NDF. Byla potvrzena vyšší záporná korelace mezi obsahem NDF a škrobu v sušině (v Uhříněvsi -0,65, v Troubsku -0,85). Každý hybrid je jiný, proto je nutnéhybridy testovat a používat při tom stejné metody. Klíčová slova: kukuřice, hybridy, sušina, škrob, stravitelnost NDF
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210128" target="_blank" >QJ1210128: New national feed quality evaluation system</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Volume of the periodical
73
Issue of the periodical within the volume
11
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
64-68
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—