Effect of maize hybrid maturity on the nutritional indicators
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F14%3A%230002052" target="_blank" >RIV/00027014:_____/14:#0002052 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/26296080:_____/14:#0001118
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14097.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/14097.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele
Original language description
Rozdělení kukuřičných hybridů podle ranosti na základě čísel FAO v praxi mnohdy nefunguje, protože projev ranosti je závislý na genetických dispozicích hybridů a na podmínkách jejich pěstování. Zevšeobecňování při dělení hybridů vede někdy k hrubým chybám v odhadu termínu sklizně a s tím spojeným ztrátám stravitelných živin a ztrátovým průběhem fermentace siláží. Při obsahu sušiny 31,3 ? 1,6 % jsme v roce 2013 sklidili 15 shodných hybridů s číslem FAO 220 až 330 na dvou podobných lokalitách (Uhříněves,Troubsko). Při vyloučení vlivu sušiny nemělo číslo FAO významný vliv na obsah sledovaných živin v sušině řezanky celých rostlin (N-látky, popeloviny, škrob, vláknina, NDF, cukry). Korelace byly nízké, spojnice trendů měly R2 nižší než 0,3. Významné rozdíly (P < 0,05) mezi lokalitami byly zjištěny pouze u koncentrace N-látek, vlákniny a cukrů. Byly potvrzeny výsledky z roku 2012.
Czech name
Vliv čísla ranosti hybridu kukuřice na nutriční ukazatele
Czech description
Rozdělení kukuřičných hybridů podle ranosti na základě čísel FAO v praxi mnohdy nefunguje, protože projev ranosti je závislý na genetických dispozicích hybridů a na podmínkách jejich pěstování. Zevšeobecňování při dělení hybridů vede někdy k hrubým chybám v odhadu termínu sklizně a s tím spojeným ztrátám stravitelných živin a ztrátovým průběhem fermentace siláží. Při obsahu sušiny 31,3 ? 1,6 % jsme v roce 2013 sklidili 15 shodných hybridů s číslem FAO 220 až 330 na dvou podobných lokalitách (Uhříněves,Troubsko). Při vyloučení vlivu sušiny nemělo číslo FAO významný vliv na obsah sledovaných živin v sušině řezanky celých rostlin (N-látky, popeloviny, škrob, vláknina, NDF, cukry). Korelace byly nízké, spojnice trendů měly R2 nižší než 0,3. Významné rozdíly (P < 0,05) mezi lokalitami byly zjištěny pouze u koncentrace N-látek, vlákniny a cukrů. Byly potvrzeny výsledky z roku 2012.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QJ1210128" target="_blank" >QJ1210128: New national feed quality evaluation system</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2014
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Krmivářství
ISSN
1212-9992
e-ISSN
—
Volume of the periodical
18
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
21-24
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—