Evaluation of crude protein of mountain pasture forage according to Cornell system
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002210" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002210 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15054.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15054.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Hodnocení dusíkatých látek horských pastevních porostů dle Cornellského systému
Original language description
Hodnocení jednotlivých frakcí dusíkatých látek pomocí detergentních analýz zohledňuje požadavky zvířete na živinové složení krmiv a umožňuje získat širší pohled na proces trávení přijatých krmiv i krmné dávky v trávicím traktu přežvýkavců. Vyvážený poměr jednotlivých složek krmiva významně ovlivňuje využitelnost celé krmné dávky, která je základem dobrého zdravotního stavu, pohody a užitkovosti zvířete. V metodice je uvedena nutriční hodnota pastevního porostu. Bylo stanoveno základní chemické složení krmiv a jednotlivé frakce dusíkatých látek. Frakce dusíkatých látek byly charakterizovány hodnotami NPN, SOLP, IP, NDIP, ADIP, A, B1, B2, B3 a C. Výsledky těchto stanovení popisují rozdílné zastoupení těchto frakcí v různých krmivech. V práci byl potvrzen vliv (P < 0,05) acido detergentní vlákniny a hrubé vlákniny na obsah dusíkatých látek a na jednotlivé frakce dusíkatých látek. Dále byly mezi sledovanými krmivy zjištěny pro konkrétní frakce dusíkatých látek statisticky významné rozdíly (P < 0,05) pro frakce A, B2, B3 a C a nebyla potvrzena pouze pro frakci B1. Jednotlivé seče a rok sklizně pastevního porostu významně ovlivňují obsah dusíkatých látek a jednotlivé frakce dusíkatých látek.
Czech name
Hodnocení dusíkatých látek horských pastevních porostů dle Cornellského systému
Czech description
Hodnocení jednotlivých frakcí dusíkatých látek pomocí detergentních analýz zohledňuje požadavky zvířete na živinové složení krmiv a umožňuje získat širší pohled na proces trávení přijatých krmiv i krmné dávky v trávicím traktu přežvýkavců. Vyvážený poměr jednotlivých složek krmiva významně ovlivňuje využitelnost celé krmné dávky, která je základem dobrého zdravotního stavu, pohody a užitkovosti zvířete. V metodice je uvedena nutriční hodnota pastevního porostu. Bylo stanoveno základní chemické složení krmiv a jednotlivé frakce dusíkatých látek. Frakce dusíkatých látek byly charakterizovány hodnotami NPN, SOLP, IP, NDIP, ADIP, A, B1, B2, B3 a C. Výsledky těchto stanovení popisují rozdílné zastoupení těchto frakcí v různých krmivech. V práci byl potvrzen vliv (P < 0,05) acido detergentní vlákniny a hrubé vlákniny na obsah dusíkatých látek a na jednotlivé frakce dusíkatých látek. Dále byly mezi sledovanými krmivy zjištěny pro konkrétní frakce dusíkatých látek statisticky významné rozdíly (P < 0,05) pro frakce A, B2, B3 a C a nebyla potvrzena pouze pro frakci B1. Jednotlivé seče a rok sklizně pastevního porostu významně ovlivňují obsah dusíkatých látek a jednotlivé frakce dusíkatých látek.
Classification
Type
N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body
CEP classification
GH - Nutrition of farm animals
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
978-80-7403-136-6
Regulation ID
17210/2015-1
Technical parameters
amýcká 129, 162 21 Praha 6 – Suchdol IČ: 60460709 DIČ: CZ60460709 zastoupená prof. Ing. Jiřím Balíkem, CSc., dr.h.c., rektor
Economical parameters
Ekonomická náročnost celého experimentu vychází z nákladů na chemikálie potřebné pro laboratorní analýzy. Následná kalkulace je možná pouze za předpokladu dostatečného laboratorního vybavení, které je uvedeno v experimentální části metodiky a odvíjí se od množství analyzovaných vzorků. Celkové náklady na stanovení frakcí dusíkatých látek (A, B1, B2,B3 a C) pro 10 vzorků se při potřebném vybavení laboratoře pohybují od 4100 Kč do 8550 Kč. V závěru studie došlo ke zhodnocení ekonomických aspektů celé práce, postavené na Cornellském systému, který využívá laboratorních analýz. Výhodou těchto čistě laboratorních analýz je to, že není nutný chov zvířat pro pokusné účely, čímž odpadají veškeré náklady spojené s jejich chovem (ustájení, krmení, potřeba pracovních sil atd).
Certification body designation
Ministerstvo zemědělství ČR
Date of certification
—
Method of use
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů