All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Evaluation of crude protein of mountain pasture forage according to Cornell system

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027014%3A_____%2F15%3A%230002210" target="_blank" >RIV/00027014:_____/15:#0002210 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15054.pdf" target="_blank" >http://www.vuzv.cz/sites/File/_privat/15054.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Hodnocení dusíkatých látek horských pastevních porostů dle Cornellského systému

  • Original language description

    Hodnocení jednotlivých frakcí dusíkatých látek pomocí detergentních analýz zohledňuje požadavky zvířete na živinové složení krmiv a umožňuje získat širší pohled na proces trávení přijatých krmiv i krmné dávky v trávicím traktu přežvýkavců. Vyvážený poměr jednotlivých složek krmiva významně ovlivňuje využitelnost celé krmné dávky, která je základem dobrého zdravotního stavu, pohody a užitkovosti zvířete. V metodice je uvedena nutriční hodnota pastevního porostu. Bylo stanoveno základní chemické složení krmiv a jednotlivé frakce dusíkatých látek. Frakce dusíkatých látek byly charakterizovány hodnotami NPN, SOLP, IP, NDIP, ADIP, A, B1, B2, B3 a C. Výsledky těchto stanovení popisují rozdílné zastoupení těchto frakcí v různých krmivech. V práci byl potvrzen vliv (P < 0,05) acido detergentní vlákniny a hrubé vlákniny na obsah dusíkatých látek a na jednotlivé frakce dusíkatých látek. Dále byly mezi sledovanými krmivy zjištěny pro konkrétní frakce dusíkatých látek statisticky významné rozdíly (P < 0,05) pro frakce A, B2, B3 a C a nebyla potvrzena pouze pro frakci B1. Jednotlivé seče a rok sklizně pastevního porostu významně ovlivňují obsah dusíkatých látek a jednotlivé frakce dusíkatých látek.

  • Czech name

    Hodnocení dusíkatých látek horských pastevních porostů dle Cornellského systému

  • Czech description

    Hodnocení jednotlivých frakcí dusíkatých látek pomocí detergentních analýz zohledňuje požadavky zvířete na živinové složení krmiv a umožňuje získat širší pohled na proces trávení přijatých krmiv i krmné dávky v trávicím traktu přežvýkavců. Vyvážený poměr jednotlivých složek krmiva významně ovlivňuje využitelnost celé krmné dávky, která je základem dobrého zdravotního stavu, pohody a užitkovosti zvířete. V metodice je uvedena nutriční hodnota pastevního porostu. Bylo stanoveno základní chemické složení krmiv a jednotlivé frakce dusíkatých látek. Frakce dusíkatých látek byly charakterizovány hodnotami NPN, SOLP, IP, NDIP, ADIP, A, B1, B2, B3 a C. Výsledky těchto stanovení popisují rozdílné zastoupení těchto frakcí v různých krmivech. V práci byl potvrzen vliv (P < 0,05) acido detergentní vlákniny a hrubé vlákniny na obsah dusíkatých látek a na jednotlivé frakce dusíkatých látek. Dále byly mezi sledovanými krmivy zjištěny pro konkrétní frakce dusíkatých látek statisticky významné rozdíly (P < 0,05) pro frakce A, B2, B3 a C a nebyla potvrzena pouze pro frakci B1. Jednotlivé seče a rok sklizně pastevního porostu významně ovlivňují obsah dusíkatých látek a jednotlivé frakce dusíkatých látek.

Classification

  • Type

    N<sub>metC</sub> - Methodology certified by the authorised body

  • CEP classification

    GH - Nutrition of farm animals

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2015

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    978-80-7403-136-6

  • Regulation ID

    17210/2015-1

  • Technical parameters

    amýcká 129, 162 21 Praha 6 – Suchdol IČ: 60460709 DIČ: CZ60460709 zastoupená prof. Ing. Jiřím Balíkem, CSc., dr.h.c., rektor

  • Economical parameters

    Ekonomická náročnost celého experimentu vychází z nákladů na chemikálie potřebné pro laboratorní analýzy. Následná kalkulace je možná pouze za předpokladu dostatečného laboratorního vybavení, které je uvedeno v experimentální části metodiky a odvíjí se od množství analyzovaných vzorků. Celkové náklady na stanovení frakcí dusíkatých látek (A, B1, B2,B3 a C) pro 10 vzorků se při potřebném vybavení laboratoře pohybují od 4100 Kč do 8550 Kč. V závěru studie došlo ke zhodnocení ekonomických aspektů celé práce, postavené na Cornellském systému, který využívá laboratorních analýz. Výhodou těchto čistě laboratorních analýz je to, že není nutný chov zvířat pro pokusné účely, čímž odpadají veškeré náklady spojené s jejich chovem (ustájení, krmení, potřeba pracovních sil atd).

  • Certification body designation

    Ministerstvo zemědělství ČR

  • Date of certification

  • Method of use

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů